Evo zašto je uhapšen Vorkapić!

Evo zašto je uhapšen Vorkapić!

Autor :  jun 07, 2017

Bivši funkcioner opštine Plandište Zoran Vorkapić i još četiri osobe uhapšeni su u okviru akcije "Signal", zbog sumnje da su prilikom izgradnje kanalizacione mreže pribavili protivpravnu imovinsku korist od skoro 35 milona, jer radovi nisu bili izvedeni, a materijal nije bio utrošen.

Pored Vorkapića, zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja, uhapšeni su D.D, odgovorno lice firme "Napredak" iz Plandišta, M.D. odgovorni izvođač radova i M. V. rukovodilac u preduzeću "Napredak".

Ovako je pisao portal eVršac 19. aprila 2016. godine

"Izgradnja kanalizacije u Plandištu, kroz dve projektovane faze, započeta je septembra 2007. godine u vreme predsednika Zorana Vorkapića. Tender je dobio "Napredak" iz Plandišta, a ugovor su potpisali Vorkapić i Dragan Donevski. Investitor je bila Opština, a sredstva su obezbeđena iz Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

Vrednost prve faze radova, prema ugovoru, bila je 47.211.126,22 dinara. Ugovoreno je bilo da se plaćanje vrši u devedeset mesečnih rata. Način plaćanja bio je jedan od najvažnih uslova za izbor na tenderu. Ali, posle dva meseca, zaključen je aneks ugovora, kojim je odobreno plaćanje avansa u iznosu od skoro 14.000.000 dinara.

Septembra 2008. godine zaključen je ugovor za drugu fazu izgradnje kanalizacije u Plandištu. Vrednost radova u ugovoru bila je 124.384.203,35 dinara s PDV-om. Ugovarači su bili isti. Donevski je te godine postao pokrajinski poslanik u poslaničkoj grupi SPS.

"Napredak" je izvodio radove do kraja 2010. godine, kada je ugovor jednostrano raskinut od strane Opštine. Tada su već bila isplaćena sredstva Fonda u iznosu od oko 130 miliona dinara.

Posle raskida ugovora zbog nedostatka sredstava i probijanja rokova izgradnje, početkom 2011. godine, ubrzo je pokrenuta nova javna nabavka za izgradnju kanalizacije u Plandištu.

Vorkapić je to nazvao "trećom fazom", iako je osnov javne nabavke bio isti projekat na osnovu kojeg je zaključen ugovor sa "Napretkom". Tender je dobio AD "Graditelj", koji je radove započeo krajem 2011. godine. Vrednost radova bila je 144.444.400 dinara.

Problem je to što je javna nabavka, takozvana "treća faza", u opisu sadržala istu dužinu izgradnje kanalizacije kao prvobitni ugovor, iako je deo tih poslova "Napredak" već uradio. Isti poslovi su plaćani po dva puta.

Presek stanja između dva ugovora nije urađen. Niko nikada nije utvrdio koje radove je izveo "Napredak" i šta su bile ugovorne obaveze "Graditelja".

Opštini Plandište, za radove koje je uradio "Graditelj", stvorena je ukupna obaveza veća od 180.000.000 dinara. Po sudskom poravnanju, Opština je isplatila polovinu duga "Graditelju".

Kanalizacija u Plandištu do danas nije završena. Sva dokumentacija se nalazi u Policijskoj upravi u Pančevu, zajedno sa podnetom krivičnom prijavom.

Istina pobeđuje!"

Istina će pobediti i u drugim slučajevima...

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije