DOSIJE "MOHAN": Dokaz korupcije u južnobanatskim sudovima ili...

DOSIJE "MOHAN": Dokaz korupcije u južnobanatskim sudovima ili...

Autor :  jul 01, 2018

Neverovatna poslovna ekspanzija Danijela Mohana, preuzimanje farmi i firmi za farmaceutsku ambalažu, od ekstradicionog pritvora iz SAD i izvršenja dela kazne zatvora u Mađarskoj, i neizvršanja iste u Srbiji, otvara mnoga pitanja.

Prema analizi dostupnih sudskih odluka, otvara se sumnja u način postupanja južnobanatskih sudija. 

Okružni Apelacioni sud Mađarske, na osnovu presude Gradskog suda Budimpešte, osudio je Danijela Mohana iz Barica zbog krivičnog dela prevare. Ovo produženo krivično delo zasnovano je na izvrsnoj veštini falsifikovanja. Mohan, koji je pre Mađarske više puta bio krivično osuđivan i u Srbiji, osuđen je u ovoj stranoj zemlji na tri godine zatvora.

Viši sud u Pančevu prvo je 15.11.2013. godine priznao je stranu krivičnu presudu, a zatim je 13.12.2013. godine doneo i Rešenje o ispravci, jer im je, navodno, advokat Mohana ukazao da su pogrešili, a oni u ekstremno kratkom vremenskom periodu svesno prihvatili da su, navodno, pobrkali lončiće!? 

I pored toga, posle Rešenja o ispravci, postupajući sudija Ondrej Sahter više puta je zahtevao od Osnovnog suda u Vršcu i Odeljenja za kaznene evidencije da ga obavesti kada Mohan započne izdržavanje preostalog dela zatvorske kazne. 

Sumnja se produbljuje daljim uvidom u dokumentaciju. Predsednik Osnovnog suda u Vršcu Goran Nikolić 15.07.2014. godine donosi Rešenje o obustavljanju zatvorske kazne za Mohana, a sudija Sahter iz Višeg suda u Pančevu 21.07.2014. ponovo moli Nikolića da ga izvesti kada Mohan započne izdržavanjem preostalog dela kazne, kao što je to činio i 26.06.2014. godine.

Nejasno je i zašto je ovaj dopis sudije Sahtera od 26.06.2014. godine, u dve različite verzije, zaprimljen u Osnovnom sudu u Vršcu i 30.06.2014. i 08.07.2014. godine.  

Takođe, izgleda da sudija Nikolić iz Vršca bolje zna od Okružnog Apelacionog suda Mađarske i kolege Sahtera koliko vremena je Mohan, osuđen zbog dokazanih falsifikata, proveo u kućnom, policijskom i istražnom pritvoru, ekstradicionom pritvoru iz SAD čiji je državljanin, a na osnovu prosvetljenja koje je sudu doneo Mohanov advokat...

Sve navedeno budi sumnju da je Mohan, ne želeći da ostatak kazne "odleži" u Srbiji, u recidivima bivšeg režima koji sebe još uvek nazivaju sudijama, pronašao partnere da se sve "preinači". Centar moći, za koji se sumnja da je pomogao Mohanu, nalazi se u Višem sudu u Pančevu, a u Osnovnom sudu u Vršcu su, izgleda, samo uremljeni bojažljivi izvršioci. 

Nastaviće se...

Autor: Aleksandar Čupić, glavni i odgovorni urednik portala evrsac.rs

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije