"meMORARIUm" Dominike Morariu u Gradskom muzeju Vršac

"meMORARIUm" Dominike Morariu u Gradskom muzeju Vršac

Autor :  jan 04, 2017

Vršačka akademska slikarka Dominika Morariu tokom januara, u zgradi "Konkordija", Gradskog muzeja Vršac, izložiće radove iz ciklusa MeMORARIUm. Izložbu čine printovi na kliritu, rađeni tokom 2016. godine.

Radovi za izložbu Memorarium nastali su slaganjem crteža, hartije, voska. U najvećoj meri izvedeni su kombinacijom kolažiranog papira ili voska sa segmentima različitih biljaka.

- Svet biljaka mi je oduvek bio zanimljiv, sa svim svojim zakonitostima i raznolikostima. Mnogo toga simbolišu ove biljke "upletene" u moje radove. Čuvaju uspomene pre svega na mesta i vreme kada su i sa kim brane, one su čuvari i čudesnih moći isceljenja, dokaz o mogućnosti saživota različitih vrsta, o lepoti oblika.. Sakupljam ih i čuvam kao vrstu herbarijuma-dnevnika i onda, kada imam potrebu, "uplićem" u svoje radove na različite načine, kaže Dominika Morariu.

- Zasnovana na kreativnoj igri segmentima oblika i sećanja iz svojevrsnog herbarijuma - dnevnika, dela predstavljena na ovoj izložbi za ishodište imaju ličnu priču, epizodu iz života umetnice, obeleženu posebnom, iskrenom i intenzivnom zainteresovanošću za svet biljaka, za „zakonitosti i različitosti“ tog sveta, "lepotu strukture i oblika", "čudesne moći isceljenja"... vešto skovan naziv izložbe ne samo što potvrđuje napomenu o ličnoj priči, već nesumnjivo odražava naročite značenjske konsekvence iskustva koje iza nje stoji, a koje je i iskustvo introspekcije i refleksije. Koincidencija ili ne - logika skrivena iza strukture odabranog termina poklapa se s logikom vizuelnih kreacija pred našim očima, kaže u predgovoru za katalog izložbe, Vesna Milanović.

Preporuka autora je da se izložba pogleda po sunčanom danu.

Realizaciju izložbe sufinansiranjem pomogao Grad Vršac.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije