Manifestacija "Dani Petru Krdua" sutra u Vršcu

Manifestacija "Dani Petru Krdua" sutra u Vršcu

Autor :  okt 13, 2017

Već šesti put po redu u organizaciji Književne opštine Vršac održaće se "Dani Petru Krdua".

Pesnik, prevodilac, eseјista i dugogodišnji predsednik Književne opštine Vršac, Krdu je od Vršca stvorio svetsku prestonicu poezije. Zahvaljujući KOV-u i Krduu svet nam je bio blizu i kada nam se činilo da je daleko.

U Vršac su još devedesetih godina dolazili Vjačeslav Kuprijanov, Тadeuš Ruževič , Tomas Transtremer, Rajner Kunze, Miodrag Pavlović, Čarls Simić, Stanesku,  Eva Lipska, Encensberger, Pol Maldun i mnogi drugi. Krduove male knjige u KOV-u, u edicijama „Nesanica“, „Atlas vetrova“, „Evropska nagrada“, darivale su nam bisere svetske književnosti. Krdu  je bio posvećenik poezije koji je sa istinskim žarom dao život neobičnim i tako vrednim knjigama.

Evropsku nagradu za poeziju, jedinstveno priznanje u nas je utemeljio sa željom da se duhovni most sa Evropom i svetom sačuva i u vremenu kada taj svet nije mnogo mario za nas. Osnažio nam je veru u svet moralnih i estetskih vrednosti svojim odnosom prema svemu što je vrhunsko, neprolazno, čestito i časno. Samim svojim skromnim i časnim životom.

Ova godina u KOV-u je godina kada obeležavamo 45 godina od osnivanja KOV-a i 65 godina od rođenja njenog dugogodišnjeg urednika Petru Krdua koji je „fenomenu“ KOV posvetio značajan deo svog života i svoje energije.

U subotu, 14. oktobra 2017. godine u prepodnevnim satima u Ateljeu „Mоrariu“ biće održana dečja likovna radionica na kojoj će mladi, talentovani Vrščani slikati, inspirisani stihovima Petru Krdua i Vaska Pope.

U 18 časova u foajeu NP „Sterija“ biće otvorena izložba novinskih članaka naših i stranih novina i časopisa o aktivnostima Književne opštine Vršac i njenim izuzetnim knjigama i autorima. Izložbu će otvoriti Draško Ređep.

Zatim će biti održana promocija zbirke lirskih eseja i zapisa Petru Krdua „Druga istorija bića“ čiji je priređivač Babrijel Babuc. O knjizi će govoriti Draško Ređep, glavni urednik edicije „Nesanica“, Sanja Domazet, Gabrijel Babuc, Dragica Stojanović, Zoran Slavić i drugi. U recenziji knjige Draško Ređep kaže: „A Krduov esej danas zrači aktuelno. Govoreći o nemiru bića i o nestajanju samom. Gotovo da je ova knjiga nalik na otkrovenje, a svakako na činjenicu da je veliki dečak naše poezije Petru Krdu prisutniji od mnogobrojnijih prolaznika današnjosti.“

U nastavku večeri  biće održan okrugli sto na temu „Vršac – grad sa pesničkim magnetom“. Omaž pesniku će se nastaviti u njegovoj spomen-kući izložbom knjiga koje je on preveo sa rumunskog i francuskog. Autor izložbe pod nazivom „Beograd-Bukurešt a preko Pariza“ je Gabrijel Babuc koji će govoriti o prevodilačkim poduhvatima Petru Krdua. Dvadeset deveti broj časopisa „Kovine“ predstaviće glavni urednik Draško Ređep, a svoje radove iz časopisa čitaće prisutni autori, kao i Sanja Vukelić i Aleksandar Jovanović.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije