Festival koreografskih minijatura u Vršcu

Festival koreografskih minijatura u Vršcu

Autor :  nov 23, 2017

Festival koreografskih minijatura (FKM) u Vršcu nastavlja promociju koreografskog stvaralaštva. Na Velikoj sceni vršačkog Narodnog pozorišta Sterija, 25. novembra od 20 h, biće izvedena plesna predstava "Pokušaj ustanka iz fotelje" autora Dušana Murića, dobitnika čak tri nagrade na prošlogodišnjem međunarodnom takmičenju koreografa u okviru FKM-a, među kojima je i nagrada "Ohrabrenje".

Predstava govori o situaciji u kojoj zarad "preživljavanja" umetnici pristaju da budu deo raznih reklama, promocija, događaja, koji uglavnom služe ojačavanju i perpetuiranju kapitalističke mašine i odnosa, da bi se zatim vratili svojoj umetnosti, gde promovišu visoke humanističke ideale.

Posebno su interesantne "tezge" koje upravo koriste te humanističke, građanske i druge, ideale kao banalnu oblandu za "uvijanje" svojih proizvoda i usluga (na primer banke).

Kako, i da li, umetnik može da sačuva svoj integritet? Šta ostaje od njegove umetnosti, jednom kada je taknuta banalizacijom? Pirueta na kori od banane. 

"Pokušaj ustanka iz fotelje" izvode Ana Ignjatović Zagorac, Jelena Bulatović, Tamara Pjević, Stefan Veselinović i Dušan Murić.

Do sada su plesne predstave domaćih koreografa u prilici bili da pogledaju građani Užica i Prijepolja, a u subotu će se i publika u Vršcu upoznati sa novim koreografskim tendencijama u domaćoj savremenoj umetničkoj igri.

 
Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije