Karavan igre u vršačkom NP "Sterija"

Karavan igre u vršačkom NP "Sterija"

Autor :  dec 01, 2017
Na sceni vršačkog Narodnog pozorišta "Sterija", 2. i 3. decembra gostuje Baletski karavan koga predvodi čuvena balerina Aja Jung.
 

Vršac je jedan od 15 gradova u Srbiji, u kome će tokom decembra biti realizovan projekat "Karava igre", tokom kojeg će publika svih generacija moći da prisustvuje predstavama, da prati filmski program i prezentacije, otkriva umetničke fotografije iz savremenih produkcija, sluša predavanja o istoriji igre, novim koreografskim postavkama, pravilnom i pravovremenom radu sa baletskim talentima, festivalima igre u svetu… 

Svi programi su za publiku besplatni, a cilj je da trodnevne aktivnosti u svakom gradu okupe minimum 3.000 posetilaca i učesnika svih generacija.

Program projekta "Karavan igre" u Vršcu u Narodnom pozorištu Sterija, počinje 2. decembra.

Pogledajte program:

Subota 02.12. filmski program
17h – Prva pozicija
19h – Bele noći
(Narodno pozorište Sterija, Vršac)

Nedelja 03.12.
11h - otvoreni čas baleta, pedagog Marija Janković, prva solistkinja baleta
(Narodno pozorište Sterija, Vršac, scena)

12h- press konferencija i otvaranje izložbe
(Narodno pozorište Sterija, Vršac,, foaje)

12h – 13h - otvoreni čas baleta za decu iz Vršca/ klasičan balet
(Narodno pozorište Sterija, Vršac, scena)

13h – 14h – otvoreni čas baleta za decu iz Vršca / savremena igra
(Narodno pozorište Sterija, Vršac, scena)

14h – predstava za decu “Mali princ”
(Narodno pozorište Sterija, Vršac, scena)

14.30h – predstava "Časovi igre za odrasle i napredne" / koreograf Staša Zurovac (Hrvatska), 
( Narodno pozorište Sterija, Vršac scena)

15h - razgovor sa roditeljima i decom - Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru. 
(Narodno pozorište Sterija, Vršac, foaje)

15.30h– predavanje / Savremena igra i kreativne industrije Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku Igru 
(Narodno pozorište Sterija, Vršac, foaje)

19h–Baletski gala koncert
nastupaju prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i učenici Baletske škole Dimitrije Parlić iz Pančeva
(Narodno pozorište Sterija, Vršac, scena)

Organizatori su Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije. 

Pokrovitelj projekta je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

Cilj projekta, Karavan igre je da kroz umetničke programe u 15 odabranih gradova u Srbiji, predstavi i promoviše umetničku igru u periodu od septembra do decembra 2017. godine.
Ideja je da Karavan igre u svakom gradu kroz program ponudi brojne aktivnosti, približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima, i istovremeno ponudi drugačiji kulturni sadržaj.

Najmlađi će imati priliku da se uključe u praktične edukativne radionice ili majstorske kurseve, da razgovaraju sa svojim vršnjacima koji pohađaju profesionalne baletske škole u Beogradu i Pančevu, dok će njihovi roditelji moći da se posavetuju sa pedagozima i stručnjacima. 

Karavan igre bi trebalo da podstakne edukaciju i stipendiranje talenata, uključi novu publiku u praćenje baleta i savremene igre i istovremeno podstakne lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija. 

Za ostvarivanje ovog projekata Nacionalna fondacija za umetničku igru koristiće veliki deo sopstvenih resursa, od filmskog i foto arhiva, do angažmana brojnih igrača, koreografa, pedagoga, repetitora, istoričara igre, kompozitora, baletskih kritičara, učenika baletskih škola… 

Pored Fondacije Art Mentor iz Lucerna, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, kao i gradova domaćina, realizaciju je podržala agencija Terra Travel iz Beograda kao zvanični prevoznik, dok je RTS glavni medijski pokrovitelj. 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije