Karavan igre u Vršcu okupio brojnu publiku

Karavan igre u Vršcu okupio brojnu publiku

Autor :  dec 03, 2017

Vršac je jedan od 15 gradova u Srbiji, u kome je održan Karavan igre, tokom kojeg je publika svih generacija mogla da prisustvuje predstavama, da prati filmski program, prezentacije, pogleda  umetničke fotografije iz savremenih produkcija, sluša predavanja o istoriji igre, novim koreografskim postavkama, pravilnom i pravovremenom radu sa baletskim talentima, festivalima igre u svetu.

Organizatori su Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije. 

Pokrovitelj projekta je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

Karavan igre bi trebalo da podstakne edukaciju i stipendiranje talenata, uključi novu publiku u praćenje baleta i savremene igre i istovremeno podstakne lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija. 

- Čast mi je da u ime grada Vršca pozdravim naše goste i ovom prilikom da se zahvalim svima, što je Vršac odabran da se u njemu održi Karavan igre. Reč je o veoma značajnom projektu koji ima pre svega edukativni karakter i pruža mogućnost mladima, da se upoznaju sa baletom, i da se zainteresuju za to da što češće posećuju ovakve i slične kulturne događaje, rekla je gradonačelnica Dragana Mitrović, na press konferenciji koja je održana u NP Sterija koje je domaćin ovog velikog događaja.

Gradonačelnica Mitrović istakla je da u Vršcu uspešno radi nekoliko privatnih plesnih i baletskih škola, koje pohađaju brojna deca, kao i da su programi i sve ono što prati balet, ipak nedostupni i veoma skupi za jedan broj građana. Zbog toga bi Grad u budućnosti trebalo da razmotri mogućnost otvaranja državne baletske škole, poput škola u Beogradu, Novom Sadu ili Pančevu.

np karavan igre kzs 2017 decembar

Tokom Karavana, najmlađa publika imala je priliku da se uključi u praktične edukativne radionice ili majstorske kurseve, da razgovaraju sa svojim vršnjacima koji pohađaju profesionalne baletske škole u Beogradu i Pančevu, dok će njihovi roditelji moći da se posavetuju sa pedagozima i stručnjacima. 

- Vršac je 14 grad u kome se karavan igre održava. Nama je veliko zadovoljstvo da pokažemo  program koji je izazovan i za učesnike i publiku, jer je interaktivan, rekla je Gordana Perić, glavni koordinator Karavana igre.

Za ostvarivanje ovog projekata Nacionalna fondacija za umetničku igru koristi veliki deo sopstvenih resursa, od filmskog i foto arhiva, do angažmana brojnih igrača, koreografa, pedagoga, repetitora, istoričara igre, kompozitora, baletskih kritičara, učenika baletskih škola.

- Naša ideja je da balet predstavimo i publici van Beograda i Novog Sada, i moram da kažem da smo veoma zadovoljni kako odzivom publike tako i reakcijama, prvak baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, Jovan Veselinović.

Pored Fondacije Art Mentor iz Lucerna, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, kao i gradova domaćina, realizaciju je podržala agencija Terra Travel iz Beograda kao zvanični prevoznik, dok je RTS glavni medijski pokrovitelj.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije