Zlatna medalja horu Visoke škole na međunarodnom horskom takmičenju

Zlatna medalja horu Visoke škole na međunarodnom horskom takmičenju

Autor :  maj 21, 2018

Hor Visoke škole strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“ i Učiteljskog fakulteta u Beogradu, nastavnog odeljanja u Vršcu, pod dirigentskim vođstvom prof. Jasmine Stolić, osvojio je, po drugi put, prvo mesto, zlatnu medalju sa 98 bodova na Međunarodnom takmičenju „Majske muzičke svečanosti“ održanom u Bijelini, u konkurenciji ženskih i muških profesionalnih i akademskih horova.

Na takmičenju je učestvovalo preko hiljadu horskih pevača, iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, čak i Turske i drugih zemalja, a horistkinje Visoke škole, autentičnim repertoarom i brojnosti članica hora, pobrale su oduševljenje kako žirija tako i brojne publike.

 Hor trenutno broji oko 70 horskih pevača, što ih prema rečima mnogih, čini jedinstvenima u regionu. 

Članovi žirija bili su poznati i priznati dirigenti iz regiona: prof. dr Desanka Trakilović, dr Dragana Cicović, dr Jelena Milićević Trakilović, mr Mladen Matović i mr Gordana Spasojević-Stojanović.  

Horistkinje Visoke škole imale su priliku da, nakon takmičenja, zapevaju na glavnom trgu sa drugim horovima. U popodnevnim časovima, članice hora imale su priliku da posete Etno selo “Stanišić”, nakon čega je usledilo proglašenje i završna svečanost prvog dana horskog takmičenja.

Veliku zahvalnost horistkinje i dirigentkinja izražavaju direktorki Visoke škole doc. dr Jeleni Prtljaga, koja kontinuirano prati i podržava rad hora, te stvara prilike za odlazak na horska takmičenja i muzičke festivale. Tim putem hor Visoke škole adekvatno predstavlja kako instituciju, tako i grad Vršac i Republiku Srbiju.

Prema propozicijama festivala, koje zahtevaju predstavljanje dela različitih stilskih i interpretativnih karakteristika, hor Visoke škole izveo je sledeće kompozicije:
  • Ana Maria Raga, aranžman za ženski hor Jasmina Stolić: Entre Pemones Y Waraos
  • Petko Stainov: Izrasla e trepetlika
  • Aranžman za ženski hor Jasmina Stolić: Dilmano, Dilbero
  • Jim Papoulis: Oye
Prof. Jelica Kentera – klavirska pratnja, Ličić Denis – tarabuka, Miroslav Đurkić – autor fotografija.
Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije