Bojana Stojanović Pantović dobitnica nagrade "Vasko Popa"

Bojana Stojanović Pantović dobitnica nagrade "Vasko Popa"

Autor :  jun 26, 2018

Ovogodišnja nagrada "Vasko Popa", pripala je Bojani Stojanović Pantović za zbirku "U obruču"  (Povelja, 2017.) saopšteno je na svečanosti u Udruženju književnika Srbije.

Bojana Stojanović Pantović rođena je 1960. u Beogradu. Redovna je profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Odseku za komparativnu književnost sa teorijom književnosti. Kao gostujuća profesorka predavala je u Ljubljani, Haleu, Berlinu, Hamburgu i Vroclavu.

Da podsetimo, nagrada "Vasko Popa" je ustanovljena 1995. godine u Vršcu, i uručuje se svake godine na dan pesnikovog rođenja, 29. juna.

Nagradu dodeljuju Agencija Đorđević. Darodavci novčanog iznosa nagrade su Grad Vršac i Senzal kapital, vlasnika Radeta Rakočevića, Beograd.

Nagrada se sastoji od Povelje s Popinim likom, rad akademskog slikara Milana Blanuše, i novčanog iznosa.  

Nagrada "Vasko Popa” ima za cilj da podrži i afirmiše savremenu srpsku poziju, uvažavajući pesnički doprinos Vaska Pope modernoj srpskoj poeziji i njegovo neprocenjivo služenje pesničkoj reči kao jednoj od  nasloženijoj  umetnosti.

O nagradi su odlučivao Radomir Andrić, Duško Novaković, Vladimir Gvozden, Slavomir Gvozdenović i Jovan Zivlak /predsednik/.O nagradi su odlučivao Radomir Andrić, Duško Novaković, Vladimir Gvozden, Slavomir Gvozdenović i Jovan Zivlak /predsednik/.

Svečano uručenje je biće u petak 29.06. u 12 časova u svečanoj sali Skupštine Grada Vršca.

Foto: Vikipedija:

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije