Izložba "Otadžbini s ljubavlju" do 15. oktobra u Vladičanskom dvoru

Izložba "Otadžbini s ljubavlju" do 15. oktobra u Vladičanskom dvoru

Autor :  okt 11, 2018

Sto godina od prisajedinjenja Vojvodine matici Kraljevini Srbiji 1918- 2018.godine obeležava se i u Vršcu, u periodu od od 9.do 15. oktobra, u sedištu Eparhije banatske Srpske pravoslavne crkve, u Vladičanskom dvoru.

Sto godina od prisajedinjenja Vojvodine matici Kraljevini Srbiji 1918- 2018.godine obeležava se i u Vršcu, u periodu od od 9.do 15. oktobra, u sedištu Eparhije banatske Srpske pravoslavne crkve, u Vladičanskom dvoru.

Manifestacija obeležavanja jubileja, organizuje se s blagoslovom Episkopa banatskog gospodina Nikanora, a članovi organizacionog odbora: protojerej – stavrofor Željko Stojić, istoričar Dušan Milovanović, heraldičar Dragomir Acović i Zoran M. Turkan, potrudili su se i pripremili kvalitetan program dešavanja.

Prvi u nizu planiranih događaja je izložba pod nazivom „Otadžbini s ljubavlju“, koja je otvorena u Vladičanskom dvoru.

iy2018vsrerty

Autori postavke su Zoran M. Turkan i protojerej stavrofor Željko Stojić, a izložbu je otvorio akademik Kosta Čavoški. Istoričar umetnosti i član organizacionog odbora proslave Dušan Milovanović ukazao je na značaj obeležavanja ovog datuma, a vladika Nikanor je podsetio na istorijske prilike tog vremena.

Prema rečima autora izložbe, postavka se sastoji iz tri dela. Prvi deo je istorijat Vojvodstva srpskog i oslobađanje Vršca 1918.godine. Drugi čine banatski svetitelji i fotografije manastira Banata, dok je treći- centralni deo potvrda samog naslova izložbe „Otadžbini s ljubavlju“. 

Sastoji se od dela slikara Paje Jovanovića, Uroša Predića, Afanasija Šeloumova, ruskog slikara, Teodora Ilića Češljara i vajara Rudolfa Valdeca. Izloženi su originali „Seobe Srba“, portreti kralja Petra prvog i vojvode Stevana Knićanina, kao i fragment starog spomenika, deo biste Petra prvog Karađorđevića, koji su nacisti srušili, 1941, u Zrenjaninu, a deo postavke je i zastava Vojvodstva srpskog iz 1848.godine.

Izložba "Otadžbini s ljubavlju“ biće otvorena od 10.do 15.oktobra, a svi zainteresovani biće u prilici da pogledaju ovu vrednu i zanimljivu postavku od 10 do 14 časova, u Vladičanskom dvoru.

Tokom obeležava stogodišnjice od prisajedinjenja Vojvodine matici Kraljevini Srbiji, u Vladičanskom dvoru organizuju se i predavanja.

Izbor tema  i predavača izvršen je pažljivo i to su najugledniji ljudi iz domena prava, crkvene istorije, književnosti i umetnosti.

Protojerej stavrofor Dušan Petrović izlagao je na temu „Pokrajinske crkve i njihovo ujedinjenje u Srpsku patrijaršiju 1920.godine“, a Nikola Kusovac, likovni kritičar i istoričar umetnosti, održao je predavanje o „Likovnoj umetnosti kod Srba posle velike seobe“.

U petak 12.oktobra,  dr Ljubomirka Krkljuš izlagaće na temu „Prisajedinjenje Vojvodine matici Srbiji“, dok je za subotu 13. oktobar planirano  predavanje „Heraldika u Srba“ Dragomira Acovića, a dr Miodrag Maticki govoriće o „Sterijinom amanetu srpskom narodu“. U nedelju 15.oktobra, Aleksandra Ninković Tašić održaće predavanje „Mihajlo idvorski Pupin- zaštitnik srpskog naroda“.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije