"Karavan naive" stigao u Vršac

"Karavan naive" stigao u Vršac

Autor :  okt 30, 2018

Centar Milenijum domaćin je postavke slika kovačičke naivne umetnosti - "Karavan naive kroz Srbiju", koja je svečano otvorena juče u foajeu Kongresno muzičke dvorane.

Reč je o izložbi slika koja broji više od 50 radova rodonačelnika naivne umetnosti. 

Otvaranju izložbe u foajeu Kongresno-muzičke dvorane Centra Milenijum prisustvovali su sugrađani, predstavnici grada Vršca i predstavnici opštine Kovačica i Galerije naivne umetnosti u Kovačici.

cmnaiva2018evputnik

- Cilj "Karavana naive" je da promoviše stvaralaštvo čuvene kovačičke škole samoukog slikarstva. Na putu kroz Srbiju u okviru „Karavana naive“ svoja najnovija ostvarenja predstavlja 28 slikara, članova Galerije naivne umetnosti Kovačice. Uz slike u „Karavanu naive“ putuju i njihovi autori, tako da su ovakve izložbe dobra prilika za komunikaciju umetnika sa posetiocima, istaknuto je na otvaranju izložbe.

Postavka izložbe slika "Karavan naive kroz Srbiju" u Vršcu, odnosno u Centru Milenijum otvorena je do 2. novembra, u periodu od 12h do 20h, u foajeu Kongresno muzičke dvorane.

cmkdnaivakovacica2018ev

Da podsetimo, Naivna umetnost iz Kovačice ili kovačička naiva je naziv za školu naivne umetnosti koja serazvila na prostoru današnje istoimene opštine. Kovačica ima veliki značaj na mapi svetskog naivnog slikarstva i predstavlja svojevrsni centar naive. Ovo malo mesto duže od četrdeset godina zadivljuje svet svojom umetnošću, a posebno slikarstvom. Godine 1939. Martin Paluška i Jan Sokol otkrivaju svoju ljubav prema slikarstvu, a kasnije se njima priklanjaju drugi i 1951. godine na čelu sa Vladimir Bobošem osnivaju prvu likovnu sekciju. Osnivači kovačičke škole bili su: Martin Paluška, Jan Sokol, Vladimir Boboš, Mihal Bireš i Jan Knjazovic, a kasnije su im se pridružili i Martin Jonaš i Zuzana Halupova. Godine 1952. dvanaest kovačičkih slikara izlaže slike prilikom proslave 150 godina dolaska Slovaka na prostore Vojvodine. Karakteristika naivne umetnosti iz Kovačice je snažna boja. U svojim delima svaki od kovačičkih slikara donosi nešto posebno za ovaj pravac. Svaki od njih ima svoj stil i prepoznatljivo slikarsko pismo. Motivi ovih umetnika su uglavnom iz života i rada u seoskoj sredini.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije