U Ritiševu odigran 15. memorijal "Mr Jovan Uzelac"

U Ritiševu odigran 15. memorijal "Mr Jovan Uzelac"

Autor :  dnevnik.rs, Iva UIzelac jan 11, 2018

U Ritiševu, nadomak Vršca, u prostorijama ŠK „Unirea“ odigran je 15. memorijal "Mr Jovan Uzelac". Iako je termin održavanja turnira bio u jeku praznika, šahisti iz Vršca i okoline su se u velikom broju okupili da odaju počast svom kolegi, prijatelju i dugogodišnjem saborcu.

Podsetimo, mr Jovan Uzelac bio je izuzetan stručnjak u oblasti arheologije i kustos vršačkog muzeja. Pored svojih profesionalnih obaveza, bio je veliki ljubitelj šahovske igre i njome je zarazio i svoje troje dece. Ostavio je trag u takmičarskom šahu nastupajući za klubove „Bora Kostić“ Vršac, „Unirea“ Ritiševo, Pavliš i šah klub „Dom željezničara“.

Zbog toga, šahisti iz okoline Grada Vršca i posle 15 godina od njegove smrti iskazuju svoje poštovanje i sećanje na Jovana, organizujući memorijalni brzopotezni turnir koji se tradicionalno održava jedne godine u Vršcu, a sledeće u Ritiševu naizmenično, jer su ovi klubovi u tradicionalnom prijateljstvu, a ujedno predstavljaju i ekipe za koje je Jovan najduže nastupao.

Ove godine domaćin je bio ŠK „Unirea“ iz Ritiševa, a na turniru se okupio rekordan broj od čak 24 učesnika iz Vršca, Plandišta, Banatskog Karlovca, Alibunara, Vlajkovca i Ritiševa. Nastupila su dva FIDE majstora i 22 majstorska kandidata, među kojima i članovi porodice, Čedomir i Iva Uzelac, deca pokojnog Jovana. Njihova sestra Ivana, na žalost, nije bila u prilici da prisustvuje turniru, ali se pobrinula da za sve učesnike obezbedi prigodno posluženje.

Dugogodišnji domaćin ovog i mnogih prethodnih memorijala bio je neprevaziđeni Pau Vojna, predsednik ŠK „Unirea“ iz Ritiševa i veliki prijatelj porodice Uzelac.

Posebno treba pohvaliti sudiju turnira, majstorskog kandidata Slavka Jovanovića, koji je junački izdržao i bez greške isparovao maratonsko nadmetanje u 23 kola, pri tempu igre od pet minuta po igraču za celu partiju.

Nakon zanimljive i kvalitetne, ali izuzetno duge i iscrpljujuće borbe, prvi je kroz cilj prošao višestruki pobednik Jovanovih memorijala, FIDE majstor Boško Đonin, koji je sakupio odličnih 21,5 poena, bez ijedne izgubljene partije i uz svega tri remija, od kojih je jedan yentlmenski prepustio Ivi Uzelac.

Drugo mesto, sa 19 poena, osvojio je majstorski kandidat Dušan Petrović, inače predsednik ŠK „Sloga“ iz Plandišta, kluba za koji je Iva godinama nastupala kao omladinka. Treba istaći da je Petroviću jedini poraz na turniru naneo upravo Jovanov sin, Čedomir Uzelac.

Prošlogodišnji pobednik Memorijala, majstorski kandidat Milan Pović, ovog puta morao je da se zadovolji trećim mestom sa 18,5 poena.

Zanimljivo je da su četvrto i peto mesto podelili stari školski drugovi i dobri prijatelji, FIDE majstor Milorad Kapelan i majstorski kandidat Bogdan Milošev, koji su sakupili po 17,5 poena, uz međusobno nerešen rezultat. Među nagrađenima su još i šestoplasirani, majstorski kandidat Petar Rankov sa 15,5 poena, i majstorski kandidat Kristijan Biberia, koji je osvojio 7. mesto sa 15 poena.

Pohvale zaslužuju i majstorski kandidati Radovan Janićijevski i Pau Vojna, koji su podelili 8. i 9. mesto sa 14 poena. Stariji predstavnik porodice Uzelac, Čedomir, takođe je sjajno igrao i osvojio 12. mesto sa 11 poena. Čeda je pouzdana tabla i dugogodišnji prvotimac ŠK „Bora Kostić“ Vršac.

Na kraju turnira, učesnici su se rastali s prijatnim sećanjima na Jovana i željom da se dogodine okupe u još većem broju u šah klubu „Bora Kostić“ u Vršcu, gde je Jovan proveo toliko divnih dana i noći u druženju i šahovskim borbama sa svojim dragim prijateljima, i gde su njegova deca napravila svoje prve šahovske korake.

Izvor i foto: dvevnik.rs, Iva Uzelac

 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije