Zaustavio se Dunav – zaledio život
Odštampajte ovu stranicu

Zaustavio se Dunav – zaledio život

Autor :  Jovica Danilović,politika.rs jan 11, 2017

Zamrzavanje reke se dogodilo tako brzo da brodari nisu uspeli da svoja plovila iz Rama.

"Ram – Dunav je najedanput -stao, i za kraće vreme ne pamtim da se slično desilo", ovom rečenicom je iskusni lađar, nekadašnji šef jednog carinskog prelaza u Sloveniji, Živorad Žika Sekulić, iz Rama, vlasnik skela koje saobraćaju na relaciji Ram – Stara Palanka, opisao stanje na velikoj evropskoj reci, koje traje od subote.

Doduše, rekao nam je da je velika reka "stala" u dva maha i početkom 1987. godine, po par dana „samo”.

– U petak je počeo da duva jak severoistočni vetar, zvani „mađarac”, koji je u noći na subotu naglo obarao temperaturu i sutradan ujutru sprečio nas da počnemo radni dan. Živa u termometru je pala na minus 11, i polako je led počeo da se stvara pored obale, da bi dostigao debljinu od pet centimetara. U takvim uslovima, spas tražimo u kanalu Dunav–Tisa–Dunav, ili zaplovimo nizvodno u Veliko Gradište, u mirnu vodu. Međutim, led se stvarao tako velikom brzinom, da nismo smeli da se upustimo u rizik i iz Rama isplovimo u zimovnike. Pomoćnik ministra za saobraćaj ubrzo je naložio obustavljanje plovidbe na Dunavu, jer su bili ispunjeni uslovi za to: led je prekrio 70 do 100 odsto površine Dunava, i zato je trebalo brodari da preduzmu sve mere zaštite, kaže ekonomista Živorad Žika Sekulić, koji je znanje i iskustvo sticao i od dede Milovana i oca Milutina.

Slično se desilo i 2012. godine, ali ne za tako kratko vreme. Čitavog tog februara lađari su bili ukotvljeni, iako je „samo” desetak dana bilo ledeno.

Naš sagovornik kaže da će u slučaju da se sadašnja situacija produži, kao što se nagoveštava, doći do nagomilavanja leda i debljanja santi, naročito kod Golupca. Kako pada temperatura, voda preliva i debljina leda raste, što može da bude vrlo opasno. „Nadam se da do toga neće doći, jer bi mogla da bude ugrožena i Hidroelektrana ’Đerdap’, a tada se imovina spasava svim sredstvima, i ledolomcima i uz pomoć eksploziva”.

Baš u ovom delu Dunava, koji je u dijagonali između Rama i Stare Palanke širok više od tri kilometra, duvaju razni vetrovi. Najčešće košava, ali ona sada i da dune, ne bi bila toliko opasna kao kad bi dunuo hladan severac. Prava nepogoda bi se tada desila. Naročito ako bi ledohod (kretanje santi) krenuo, praćen severnim vetrom.

Život je na obalama Dunava zaustavljen. Stig i južni Banat su sada međusobno „udaljeniji” za čitavih 120 kilometara. Onaj ko iz ovih podunavskih krajeva mora baš sada da putuje, prinuđen je da koristi prvu mogućnost – most između Smedereva i Kovina. Deca koja se školuju u delu južnog Banata, ili obratno u stiškom kraju, neće moći na svakodnevne obaveze do daljeg, kao ni prodavci voća i povrća, ali i drugi putnici.

Nesrećni svatovi

U ovom podunavskom kraju se već decenijama prepričava neverovatan događaj iz 1954. godine. Momak iz Rama ženio se, oko Svetog Save, devojkom iz Banata, i svatovi su sankama krenuli kući, kao što su i došli, preko zaleđenog Dunava.Kum je naredio da se zaprege zaustave nasred „najšire evropske ulice”, pa su svatovi zaigrali kolo.Led ih nije izdržao.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"