Evo kada će srpske vozačke dozvole zaista biti priznate u Nemačkoj

Evo kada će srpske vozačke dozvole zaista biti priznate u Nemačkoj

Autor :  jan 12, 2017

Srpski državljani će uskoro moći da zamene vozačku dozvolu za nemačku bez polaganja testa, piše Dojče vele navodeći da se čeka da u Berlinu bude potpisan tekst Zajedničke izjave, nakon čega će isto biti učinjeno u Beogradu.

DW navodi da Nemačka ima zaključen bilateralni sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola sa više zemalja, među kojima su zemlje EU, Australija, SAD, Kanada, ali ne i sa Srbijom.

Sredinom decembra su domaći mediji preneli da se to menja od 1. januara ove godine, ali to se još nije desilo.

Kako za DW kažu zvanicnici u Berlinu i Beogradu, i dalje se čeka potpisivanje Zajedničke izjave o procedurama za zamenu vozačkih dozvola koju su dogovorili srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i nemačko Ministarstvo saobraćaja.

To bi se moglo očekivati u narednih nekoliko sedmica, mada ni jedni ni drugi nisu želeli da spekulišu o rokovima.

– Pregovori su daleko odmakli. Verzija teksta na nemačkom, engleskom i srpskom jeziku mora se, medutim, još jednom konačno međunarodnopravno proveriti, jer je krajem decembra bilo manjih izmena u predlogu teksta – navodi se u odgovoru nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

U srpskom MUP-u potvrduju da se čeka potpis iz Berlina.

– Nakon potpisivanja Zajedničke izjave u Saveznoj Republici Nemačkoj, ona će biti dostavljena Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, kako bi je potpisao direktor policije, čime će Zajednička izjava stupiti na snagu -odgovaraju na upit DW.

Izvor: Telegraf.rs/Tanjug
Foto: J. Velimirović, Telegraf.rs

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30