Ima li Grad pravo da preuzme upravljanje nad mrežom SBB u Vršcu?

Ima li Grad pravo da preuzme upravljanje nad mrežom SBB u Vršcu?

Autor :  maj 20, 2017

Lokalna vlast u Vršcu obratiće se nadležnim pravosudnim organima sa zahtevom da hitno razreše sporne situacije vezane za važenje, sprovođenje i poštovanje čudnog ugovora kojim je SBB-u omogućena znatna imovinska korist, kojim se maskira legalizacija postojeće divlje gradnje, koji ukazuje na moguću korupciju i zloupotrebu, a sve na štetu Grada, građana i državne kompanije Telekom.

Opština Vršac i SBB potpisali su 2005. godine Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, koji je po suštini i osnovi nezakonit i čija je sadržina neistinita. Opština se ugovorom obavezala da će da izda sve potrebne dozvole i rešenja iz svoje nadležnosti.

Činjenica je da Opština ne izdaje ta dokumenta na osnovu ugovora, nego na osnovu propisanih zahteva i zakona. To znači da su se ugovorom obavezali da će dati dozvole čak i ako zahtev SBB bude protizakonit. I sve je to maska za smišljenu akciju koja je ugovorom prikrivena.

SBB se obavezao da će izgraditi određenu mrežu i dovesti signal do korisnika. Tadašnje lokalne vlasti znale su da je SBB otkupio dva postojeća kablovska sistema, od kojih je jedan bio divlja gradnja sa centrom u Hemogradu i da nema šta da gradi, jer je sve već postojalo, kao i da nije gradio "kanalizaciju", nego je uz prećutnu saglasnost tadašnjih vlasti ilegalno zloupotrebljavao postojeću od Telekoma, o čemu postoje i dokazi.

Takozvani ugovor je pokriće za protivpravnu legalizaciju što je u ugovoru i zabeleženo.

- SBB se obavezuje da preuzimanjem postojeće mreže KDS, BEZ OBZIRA NA NAČIN NJIHOVE IZGRADNJE, preuzme prema njihovim korisnicima, piše u članu 4. ugovora i direktno ukazuje na protivpravne namere potpisnika ugovora. 

Ozbiljan problem ovog ugovora je i dokumentacija koja prati njegovo izvršenje. Pitanje je šta od dokumentacije postoji, jer je deo uništen.

Da li je tadašnja lokalna vlast, što je ugovorom precizirano, proveravala finansijsko poslovanje SBB? Da li je SBB podnosio izveštaje o izgradnji mreže, naplati, broju korisnika...? Da li je SBB izvršavao svoju obavezu da u budžet Grada Vršca mesečno uplaćuje 3 odsto neto prihoda u trajanju od 10 godina?

- Ugovorne strane su saglasne da važenje ovog ugovora može biti produženo po isteku roka od deset godina, piše u članu 6. ugovora. Ugovor, posle 2015. godine, nije produžen.

Bez odgovora je i pitanje: Ko, posle isteka deset godina, upravlja sistemom SBB u Vršcu? Grad ili SBB?

Ako je SBB nastavio da upravlja i naplaćuje, što i čini iako ugovorom nije tako određeno, onda se nastavlja i ugovorna obaveza plaćanja pomenutih 3 odsto neto prihoda - što ne čine. Ima li Grad pravo da preuzme upravljanje nad mrežom SBB u Vršcu?

Činjenica da tadašnja lokalna vlast nije zaštitila interes Grada i građana i da se indolento ponašala prema državnoj firmi Telekom u korist privatne kompanije, otvara sumnju i ukazuje na moguću korupciju i zloupotrebu.

Odgovore će dati nadležni organi.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2017 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30