Zarkula podnosi ostavku i povlači se iz politike

Zarkula podnosi ostavku i povlači se iz politike

Autor :  jun 04, 2017

Predsednik Skupštine Grada Vršca Jovica Zarkula najavio je da će podneti ostavku, povući se iz politike i posvetiti se profitabilnoj privrednoj delatnosti - svinjogojstvu.

Zarkula je rodom iz Banatske Subotice, malog mesta sa dva šora u opštini Bela Crkva. Karijeru je počeo kao Titov pionir, Slobin omladinac, Šljivićev i Babićev saborac. Prvo je bio pravnik u državnoj firmi "Vršački vinogradi", gde su ga i zapazili i postavili za načelnika vršačke Policije. Pokazao se kao policajac, pa mu je SPS, posle efikasno brzog kraha vladavine Dragice Stanojlović i prijatelja, ukazao čast da bude predsednik Opštine. Odatle odlazi za direktora Centra Milenijum, dok je Babić još bio blizak sa SPS.

Istrajao je kao kadar. Godine 2004. kada je DS kapitulirao pred socijalističko-radikalnim Pokretom, ponovo je postao predsednik Opštine, a potom i pokrajinski poslanik i državni sekretar u ministarstvu Milutina Mrkonjića. U vreme ljubavi Pokreta i DSS (Stalni gosti bili su Bubalo i Lončar) bio je i jedan od pet članova tenderske komisije za "Vršačke vinograde" 2005. godine (trojica iz Vršca), kada je glasao da se ovaj brend proda poznatom kupcu, sa kojim je kasnije privatizacija raskinuta. Kasnije je protiv njega podneta i krivična prijava zbog sukoba interesa, jer je u isto vreme bio i akcionar, ali je netragom nestala. Kako?

Kada se Pokret 2008. godine udružio sa DS, SPS je Zarkulu izbacio iz svojih redova.

Zarkula je bio i poslednji predsednik nakaradnog interesno-političkog Pokreta "Vršačka regija - Evropska regija". Lagao je prošle godine javnost i koalicione partnere iz SNS da je Pokret VRER ugašen. Još uvek je aktivan, još uvek nisu vratili prostorije koje su sami sebi dodelili na bespaltno korišćenje. Jedina razlika je što se sastaju tajno, po budžacima, firmama i farmama. A kad smo kod farmi, sledi...

Privatno žitije Jovicino...

Zarkula je suvlasnik Zemljoradničke zadruge "Pigfarm", osnovane 2006. godine, za koju finansijski stručnjaci tvrde da vredi devet miliona evra! Državni službenik Jovica Zarkula, koji 25 godina prima platu od građana, štedeo je i odricao se zajedno sa prijateljima i rodbinom kako bi stekao ovo bogatstvo, kao i svaki drugi građanin Vršca.

Zli jezici tvrde da je osnovni kapital za ovu farmu stečen asfaltiranjem, kombinacijama u kojima je učestvovao i bivši direktor preduzeća "Vojvodinaput" iz Pančeva Milivoj Durković, koji je svojevremeno uhapšen zajedno sa predsednik Opštine Kovačica Miroslavom Krišanom, zbog sumnje da su prilikom izgradnje puteva u Kovačici oštetili budžet Vojvodine za 800 hiljada evra.

Ljubomorni ljudi preteruju. Da se tako nešto dešavalo Zarkula bi verovatno isto bio uhapšen i debelo bi robijao, a ne nagrađen i postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu za infrastrukturu. Mi verujemo da je on kapital stekao kombinacijama sa Čedomirom Živkovićem, sa kojim je imao i zajedničku firmu "Megapak", ali i sa pokrajinskim funkcionerima iz DS. Jer, kako drugačije objasniti olako davane subvencije, kredite i lizinge, koje možete pogledati u tabelama.

hipoteke1

hipoteke2

hipoteke3

hipoteke4

lizing1

lizing2

Jedino nije jasno da li je Zarkula namerno ili slučajno napravio/dozvolio da ZZ "Pigfarm", krajem 2014. godine, krene ka stečaju. Privredni sud u Pančevu pokrenuo je prethodni stečajni postupak maja 2014. godine. Ali, kao i kod svakog običnog građanina sa problemima, pojavili su se spasioci i uložili, kaže narod, dva miliona evra za spas banatskog svinjogojstva.

Optuživali su ga javno da je porodici partnera/spasioca omogućavao uzurpaciju poljoprivrednog zemljišta. Za to nema dokaza, a oni su se sami, na poziv Države, prijavili kao uzurpatori i platili zakonsku nadoknadu.

Priča se po Vršcu i šala da Zarkula gaji cirkuske svinje. Naime, kažu da su njegove svinje naučile da same voze kamion, koliko ih sele sa farme na farmu. Mi nismo shvatili poentu, ali, eto, prepričasmo Vam.

ZZ "Pigfarm" vlasnik je i Društva sa ograničenom odgovornošću "Meso-Meso", koje ima ogranke u Vršcu, Alibunaru, Plandištu, Banatskom Karlovcu, Uljmi, Beloj Crkvi, Jasenovu, Beogradu...

Zanimljivo je da se firme Jovice Zarkule nalaze u Opštini Bela Crkva, a ne u Vršcu. Ipak je on lokalpatriota, koji je iz Vršca znao da izvuče ono najbolje.

Srećna penzija Jovice.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30