Smrt Listigora Lepovića u Gradskoj kući - jedna od vršačkih nerazjašnjenih tragedija

Smrt Listigora Lepovića u Gradskoj kući - jedna od vršačkih nerazjašnjenih tragedija

Autor :  jun 07, 2017

Misterija oko smrti privatnog preduzetnika Listigora Lepovića (60), 2010. godine u kabinetu predsednika opštine Vršac, još uvek u javnosti nerazjašnjena, lebdi nad našim gradom.

Novi detalji, koji javnosti nisu bili poznati, vremenska distanca i drugačija politička konstelacija, možda su sada dovoljni da policija i tužilaštvo ponovo pokrenu istragu.

"Listigor Lepović (60), vlasnik privatne firme "Putar", juče oko 9 časova (29.06.2010.) ispalio je hitac iz pištolja sebi u stomak u kabinetu predsednika opštine Vršac. Hitno je prebačen u Opštu bolnicu u Vršcu gde je operisan, ali je usled teških povreda preminuo oko 15 časova." - ovako je glasila vest u svim nacionalnim medijima.

Lepović je toga jutra, kao i mnogo puta ranije, došao u Gradsku kuću tražeći razgovor sa predsednikom Čedomirom Živkovićem. Zašto su privrednici, tada, bili primorani da se obraćaju predsedniku Opštine za pomoć?

U kabinetu Živkovića bio je Milan Matijašević, tadašnji član Opštinskog veća zadužen za infrastrukturu. Kakva slučajnost. Pa Lepović je zbog infrastrukture i dolazio i razgovarao, razgovarao, razgovarao...nije bio impulsivan niti prek čovek. Bio je miran i staložen, uprkos lošoj poslovnoj situaciji, u koju je veštački doveden.

"Lepović je ustao iz fotelje, krenuo ka vratima, i zastao na trenutak. Izvadio je pištolj kalibra 7.65, koji je nosio ispod sakoa, za kaišem pantalona, i pucao sebi u stomak. Metak mu je prošao kroz telo, kraj glave Matijaševića koji je bio okrenut leđima, i zario se u tablu na zidu, iznad glave Živkovića. Matijašević zbog uzrujanosti, shvativši da su ga centimetri delili od taneta iz Lepovićevog oružja, nije bio u stanju da detaljnije objasni ovaj nemio događaj." - Ovo su objavili mediji, a policija usvojila kao sveto pismo.

Sve se istog dana završilo i nikada više nije pominjano. Javnost je, zahvaljujući medijima, prihvatila samoubistvo. Sistem je odradio svoje. Ipak, mnoge stvari ostale su nelogične. Zato je logično od državnih organa tražiti dodatna objašnjenja.

Zamislite da imate pištolj za pojasom. Izvadite ga, stavite ga na stomak i pucajte. Kako je metak, kada je izašao iz Listigorovog tela, prošao pored glave čoveka koji sedi u stolici, a zatim završio zariven u zid na visini od 1.70m? Kako metak ispaljen u stomak kreće u vis?

Možda bi odgovore na ovo mogli da daju ozbiljni balističari? Kod ovog pitanja nastaje problem. Pištolj nije dostupan ni porodici ni stručnjacima. Zašto?

Živković je, posle tragedije, izavljivao medijima da je Lepoviću i toga puta rekao da će probati nekako da mu pomogne, preko drugih firmi, da bar bude podizvođač... govorio je i "zamolio sam ga da ponovo dođe od nedelje kada situacija bude jasnija". Ko zna koja je to nedelja bila po redu...i šta je to Lepoviću trebalo da bude jasnije? I šta je to što predsednik Opštine može da razjasni jednom privredniku? I zašto bolji da lošijima bude podizvođač?

Vršcem ide nova informacija: Lepović je, dan pre tragedije, dobio ozbiljnu pozajmicu od prijatelja, koja bi mu pomogla da stane na noge. Pozivamo državne organe da ovo provere, jer bi ovo moglo ozbiljno da utiče na motive za samoubistvo.

Osnovno pitanje je kako je dobrostojeća firma "Putar", osnovana 1995. godine, koja se bavila postavljanjem trotoara od behaton kocki, firma koja je slovila za ozbiljnog, kvalitetnog i pouzdanog izvođača što se i danas da videti na njihovim gradilištima, u eri kada je Vršac trošio na stotine miliona za postavljanje behatona i tamo gde nije trebalo, počela iznenada da gubi tendere i postaje podizvođač malom broju firmi/izvođača bliskim tadašnjoj lokalnoj vlasti?

Zanimljivo je da, u tim vremenima, kada počinje propast "Putara", ali i drugih porodičnih firmi, počinje procvat privatnih imperija tadašnjih opštinskih rukovodilaca. Ali, o kartonažama, inženjerinzima, farmama svinja i jaja - drugom prilikom.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30