Uprkos opasnosti Vrščani nastavljaju da pale vatru na njivama!

Uprkos opasnosti Vrščani nastavljaju da pale vatru na njivama!

Autor :  jul 19, 2017

Sinoć oko 20 časova ekipa portala eVršac nedaleko od vikend naselja na potezu Rasadnik i Magareći breg, zabeležila je nekoliko požara koji su brzom intervencijom Vatrogasno spasilačke jedinice Vršac ugašeni.

Reč je o vatri na njivama na kojima poljoprivrednici pale žetvene ostatke, i kojima sudeći po fotografijama uopšte nije važno što svojim postupcima ugrožavaju bezbednost.

vatra 17

Posledice većih razmera, sprečene su brzom intervencijom vatrogasaca, koji su na lice mesta došli po pozivu sugrađana koji borave u svojim vikendicama.

Srećna okolnost bila je i mirna noć bez jakog vetra .

vatra dva

Podsećamo, najveći broj požara izazvan je spaljivanjem suve trave, granja i strnjike na njivama, a nadležni iz Ministarstva unutrašnjih poslova i ove godine apeluju na građane da to ne rade, jer vatra vrlo brzo može da zahvati useve, voćnjake pa i poljoprivredna domaćinstva.

var12

Takođe, nadležni podsećaju da spaljivanje žetvenih ostataka predstavlja prekršaj za koji je, Zakonom o zaštiti od požara, propisana novčana kazna.

Za fizička lica kazna je 10 hiljada dinara, za pravna lica od 300 hiljada do milion dinara, dok je kazna za odgovorno lice u pravnom licu od 10 do 50 hiljada dinara.

Iz Ministrastva poljoprivrede i zaštite životne sredine, apeluje na građane:

- Da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi ukoliko ta mesta nisu za to predviđena (vidno obeležena) i obezbeđena;
- Da ne vrše nekontrolisano paljenje vatre pri izvođenju poljoprivrednih i drugih radova u blizini šume;
- Da ukoliko uoče požar, odmah obaveste MUP-Sektor za vanredne situacije, odnosno najbližu šumsku upravu;

Podsećamo da je odredbama člana 47. Zakona o šumama zabranjeno paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume, izuzev na mestu koje je samo za tu namenu određeno, uređeno i vidno obeleženo. Takođe, odredbom člana 22. stav 1. tačka 8. Zakona o divljači i lovstvu zabranjeno je paljenje korova, strnjika, trstika, trave i drugog rastinja u loviš

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30