Vrščanin Vladimir Kovačević obučavao FBI i DEA

Vrščanin Vladimir Kovačević obučavao FBI i DEA

Autor :  blic.rs sep 25, 2017

"Odlazak u Ameriku gde sam obučavao FBI, DEA, Stejt polis i Border polis je kruna moje karijere", ovako za "Blic" priča Vrščanin Vladimir Kovačević, koordinator odeljenja za suzbijanje krijumčarenja u okviru Uprave carina.

Na prvi pogled čini se da mala Srbija ne može mnogo da pomogne Americi u borbi sa krijumčarima. Ipak su tamo veliki tovari, lanci narkotika, snalažljivi krijumčari iz Meksika... Taman kad su mislili da su sve savladali, shvatili su da jedan Srbin može da im pomogne.

Vrščanin Vladimir Kovačević prvi put je otišao u Ameriku da bi njega obučili, sledeći put se vratio u ulozi instruktora!

- Prvi put sam bio u Americi 2011. Tamo sam na kanadskoj granici prošao obuku Agencije „420“ koju Stejt department angažuje za izvođenje specijalizovanih obuka. Tu sam gledao kako se oni bore protiv švercera - priča Kovačević.

Ovog leta, šest godina kasnije, Kovačević im se ponovo pridružio, ali ovog puta u ulozi instruktora.

- Ovaj, drugi put u Americi sam proveo dvadesetak dana. Tada nismo bili uključeni u njihove akcije, jer mi smo bili grupa koja drži obuku. Na toj obuci su bili FBI, DEA, Stejt polis i Border polis. Mi smo držali obuku koja podrazumeva pregled putničkih vozila, ali i koji su indikatori rizika pri njihovom zaustavljanju - priča on.

 
Foto: RAS / RAS SrbijaAS
 

To što dolazi iz male zemlje - Srbije, za koju, iskreno govoreći, neki od Amerikanaca nikada nisu čuli, Kovačeviću nije predstavljalo problem.

Štaviše, prihvatili su ga kao svog.
 

- Bilo im je interesantno što dolazim iz tako male zemlje kao što je Srbija. Direktor Agencije “420“ predstavio me u jako pozitivnom svetlu. Imali su uvek neka pitanja, razmenjivali smo iskustva. Bio sam uključen u praktični deo obuke, tokom koga mi kao instruktori pakujemo robu i krijemo u vozila. Ideja je da polaznici obuke provežbaju razne mogućnosti i na osnovu nekih pokazatelja otkriju gde se sakrivena roba nalazi, što može da im pomogne pri pregledima kada rade svoj redovni posao - objašnjava on.

Na njegova predavanja dolazili su oficiri svih generacija iz redova FBI, DEA, redovne i granične policije.

- Jedno je teorija, a drugo kada dođeš u realnu situaciju da moraš da nađeš taj sakriveni odeljak, to je već stvar iskustva, prakse, finesa, i zahteva malo drugačiji pristup - naglašava on.

Baš ovaj metod upotrebio je i sam Kovačević u sada legendarnom poduhvatu kada je na granici sa Makedonijom otkrio kamion sa gotovo tonu marihuane!

Koje su finese razotkrile ove velike krijumčare te 2013. objasnio je Kovačević.

- Stigao je kamion na granicu, a u njemu su navodno bili kuhinjski elementi koje je neko iz Srbije hteo da prenese u Švajcarsku gde namerava da živi. Mnogo stvari je u startu delovalo čudno. Video sam odakle roba dolazi, ali i da ide za Švajcarsku. U pitanju su bili neki kuhinjski elementi - nešto što kažemo da najčešće iz Evrope ide ka nama. Pritom jedan rođak je slao drugom, a roba je bila dosta jeftina, što samo po sebi nije logično da se vozi jer su i put i prevoz skupi. Na kraju sve što se nalazilo u kamionu pakovano je tako da je teško za pregled - priseća se Kovačević slučaja koji mu je doneo svetsku slavu.

Mic po mic tek među policama i stolicama Kovačević je pronašao - rekordnih 908 kilograma marihuane!

Veliki ulov doneo je i veliku priliku za usavršavanje. Nakon što je otkrio ovu enormnu količinu droge, dobio je poziv za obuku za instruktora.

- Posle toga sam i postao instruktor. To je moj najveći rezultat, a možda i u istoriji Srbije količinski najveći rezultat koji je nađen na granici.

Prema njegovim rečima, napravljena je obuka za 24 osobe - službenika granične policije i carine iz čitavog regiona.

- Od te 24 osobe, nas 12 smo postali instruktori, ali se na kraju to svelo na petoricu instruktora, gde sam ja vođa tima - objašnjava on.

Sada Kovačević drži obuke na teritoriji čitavog Balkana, a kako kaže, voli što prenosi svoje znanje.

- To je kruna moje karijere, ali i ovaj put u Ameriku. Verujem da neće biti poslednji - zaključuje on.

Druženje sa Amerikancem iz Kfora

Na obuci je upoznao mnogo ljudi, među kojima je i jedan policajac iz redovne američke policije.

- On je radio na Kosovu godinu dana u okviru Kfora i čini se da je Srbija na njega ostavila snažan utisak, jer je jako pozitivno pričao o tom iskustvu, a naročito o hrani i ženama - uz smeh dodaje on.

Šverceri su isti svuda u svetu

- Nije velika razlika što se tiče rada carinika u Americi i Srbiji, što se samog posla tiče. Krijumčarenje kao krijumčarenje je u celom svetu isto. Razlika je u tome što kod njih osim Meksika i Kanade nema granica, tako da više polažu na kontrolu unutar zemlje. Kod nas kontrola na graničnim prelazima još ima primat, što je prednost, zato što je lakše kada putnik dođe na granicu, nego na autoputu kada na brzinu treba da proceniš da li je nešto u tom konkretnom slučaju sumnjivo ili ne.

Izvor: Blic.rs / Foto: Privatna arhiva Vladimir Kovačević 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Septembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30