STERIJA PRED NOVIM IZAZOVIMA: Ožalošćeni tajkuni novcem oplakuju upokojenu opoziciju

STERIJA PRED NOVIM IZAZOVIMA: Ožalošćeni tajkuni novcem oplakuju upokojenu opoziciju

Autor :  okt 11, 2017

Da je Sterija živ pisao bi, upravo u Vršcu, nastavke svojih komedija, ali na sasvim novi, moderan, politički način. I ponovo, inspiracija bi mu bili Vrščani, koje je tiho promatrao i napisao najveća komedigrafska srpska književna dela.

Dva vršačka tajkuna, koji se dave u novcima i ne znaju šta je dosta, jedan preko grbače brojnih žena koje rade za težak minimalac i ne smeju da pisnu, a drugi kroz nove afere vezane za rudarsko-topioničarski basen "Bor", pokušavaju putem antisrpskog portala van Vršca, da ožive nejač - opoziju koju je narod vršački u više navrata politički sahranio. Neke i po više puta. E, Sterija, da si živ...

Nova komedija počinjala bi ovako: Dva tajkuna, koja su za sitne novce decenijama kupovala političare i sa njima radila šta hoće, izgubila su bukvalno sve privilegije koje im je jeftina korupcionaška politika donosila. Dolaskom nove vlasti, suočeni su sa ozbiljnim problemom - prvi put u životu moraju da poštuju zakone. To se kosi sa njihovom prirodom. Pokušavali su, već, na sve njima poznate "načine" da se "dodvore", "umile", da "zaprete"...nažalost, nova vlast nema sluha za nikoga kome je u krvi nepoštovanje bližnjeg svoga i zakona naše zemlje Srbije. Tu počinje zaplet.

Tada smišljaju pakleni plan. Preko "antisrpske junačine" (tako ćemo ga zvati jer se ceo život izdržava od stranih fondova koji mu plaćaju da javno omalovažava Srbiju, Srbe i Pravoslavlje), koja nije iz Vršca, ali je rod rođeni jednog od tajkuna, pokrenuli su kampanju i angažovali glavne glumce, ne štedeći ("teško" - aman) zarađene novce. Sinhronizovana akcija zove se "žuta banatska patka", što je sa njihove strane izrazito inventivno i sasvim novo, skoro neočekivano. Publika vidi, kada bi manje trošili alkohola i odustali od praćenja belih linija, a više udisali svežeg vršačkog vazduha, za tren oka spoznali bi sopstvenu glupost. Ipak, nije tako.

Ta dva lika, bogatstvo troše ne bi li na scenu vratili potrošene, ali njima vredne i od njihovih para preplaćene likove. Neki od njih se jesu prekomponovali, po ko zna koji put, ali su u nemilosti, pa ne mogu adekvatno da rašire zadnjice prilikom naklona gospodarima svojim. Reuma nije problem.

Od novih Sterijinih junaka pojavila bi se građanska baba koja ne zna da li je pacijent ili doktor. Poseduje svojstva i jednih i drugih. Ta baba, polovinom devedesetih, za samo par meseci, prodala je teško osvojenu vlast za šaku pirinča, a najveće dostignuće bilo joj je što je zemljom zatrpala "rupu" iza Gradske kuće, ne znajući da je to poslednji sud fontane - čuvenih "riba" i tako uništila umetničko delo velike vrednosti. A, vlast je prodala onom kojem ju je narod uzeo. Ona mesecima sa sadašnjim vlastima, neuspešno, u tišini, pokušava da pregovara o angažmanu svoje ćerke, kako bi se "ućutala". U isto vreme - obožava tajkune zbog njihovih "dostignuća". Zaboravila je sve kritike upućene "žutima" (politička grupacija), pa i pokušaje mlađašnog Elezovića da svima glumi gazdu u sred Vršca. Segmentalna demencija.

Drugi lik bio bi muškarac, ljubitelj knjiga, koji zarobljen čuči u ženskom telu, a u Vršcu se našao ne zna ni on kako. Neki kažu - preko dečka, drugi pitaju preko kojeg od mnogih. Mešetari, laže, podmeće, tu i tamo piskara neistinita pisma, a školovanim kolegama ne priznaje ni zrno znanja. Voli da se predstavlja kao žensko, ali kratka frizura dovoljno govori o karakteru koji zarobljen čuči u mučenom telu. Ima i zvaničnog muža koji se ništa ne pita, o kojem baš i nema neko mišljenje, što često deli sa drugima. Njegova uloga je da kući donese dosta državnog novca, teško zarađenog, kako bi "stajling", pored dva nova automobila i brige za siromašne, bio zadovoljen. UKratko - raspada se histerično, čim ima publike.

Treći glumac je lik koji vapi za pažnjom. Antisrbin, antipravoslavac i na tome zasniva svoju medijsku popularnost. Neki bi rekli da mu je potrebna pomoć doktora. Gologuzan - karikaturista, bio bi najkraći opis za njegov lik. Voli da se sa drugarima na privatnim žurkama napija i skida nag pred ženama (što nam je i priznao kada nam je objašnjavao da ga je druga slikao u "privatnoj atmosferi"), ali ne voli da o tome pišu mediji. Ne voli ni da se piše o činjenici da mu je država dala sredstva da izradi skulpturu koju je potom - pretopio, odneo u muzej, rastavio...ne zna ni on sam. Jer se "politički ne slaže". Voli da psuje i da galami, iako na to više niko ne obraća pažnju. Pametni ga se klone. Smetaju mu mali direktori malih firmi. Smetaju mu sugrađani, a prijatelje koji simpatišu drugačiju politiku javno obeležava kao neprijatelje. Očigledno, pati od svima njima jedine žeđi - žeđi za izgubljenom foteljom. Kažu da je imao šansu, ali da su bahatost, oholost i sujeta naterale baš njegove da ga se odreknu. On bi opet...kakav lik!

Četvrti junak bila bi ponovo žena - možda. Tu personu je teško objasniti, jer su muškarci uvek u senci njene julovske muškosti. Treba istaći da je bolesno opsednuta funkcijama, da je ranije imala cvet iza uveta, ali se prekvalifikovala u "žuto", i da jako voli da bez opravdanja troši evropske pare, makar to građane ove naše varoši jako skupo koštalo. Obožava i kafanske tuče oko 3 ujutru, kada sa mužem i potomcima deli batine. Sa drugim likom, muškarcem u ženskom telu opsednutom ženskim pravima, deli iste osobine - nameće se galamom i gestikulacijom koju bi normalni nagradili isključivo rukavima koji se zakopčavaju sa zadnje strane. Kakav lik...

E, Sterija, da si živ, kakve bi nastavke svevremenih komedija pisao...jedino što bi teško našao ovakve nama poznate glumce, spremne da se za dinar sagnu, rastegnu zadnjicu, a potom besomučno vrište i arlauču o, čak i njima, totalno nepoznatim stvarima. A da znaju, da Vrščani najviše tišinu cene, možda bi dođoši i promenili taktiku...šta ćeš s'neukima?! 

Autor: Aleksandar Čupić, glavni i odgovorni urednik portala eVršac, nikad posustali Banaćanin

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28