Grad Vršac poklonio Centru za socijalni rad dečja auto sedišta

Grad Vršac poklonio Centru za socijalni rad dečja auto sedišta

Autor :  okt 17, 2017

Grad Vršac obezbedio je dva auto sedišta namenjena prevozu mališana iz hraniteljskih porodica, i dece i koja su zbrinuta u ustanovama socijalne zaštite. 

Auto sedišta su dostavljena vršačkom Centru za socijalni rad, a u ime Grada sedišta su uručili članovi Gradskog veća Tatjana Nikolić i Miloš Vasić.

Na ovaj način Grad je obezbedio sigurnu vožnju mališana i unapredio bezbednost dece u saobraćaju, što će, kako je najavljeno i u narednom periodu biti prioritet.

Ova donacija je naročito značajna kada je u pitanju bezbednost prevoza dece na lekarski.pregled ili prevoz do prihvatilista ili hraniteljske porodice

Studije o bezbednosti u saobraćaju i rigorozni testovi koji se sprovode u okviru Evropske unije, pokazuju da se pravilnom upotrebom auto-sedišta smanjuje smrtnost dece pri sudarima za preko 50 odsto, a novorođenčadi čak za oko 70 odsto.

Roditelji izbegavaju korišćenje auto-sedišta iz raznih razloga, pogotovo u gradskoj vožnji i na kraćim relacijama, jer smatraju da spora vožnja ne može ozbiljnije da ugrozi bezbednost deteta. Pritom pogrešno misle da je dete bezbedno u njihovom naručju ili vezano pojasom za odrasle.

Međutim, trebalo bi imati na umu da prilikom sudara, pri brzini od samo 25 kilometara na sat - deluje sila oko 20 puta veća od težine objekta.

To znači da dete čija je telesna težina, na primer, deset kilograma - u takvim okolnostima postaje "teško" 200 kilograma, tako da majčine ruke i krilo ne predstavljaju adekvatnu zaštitu. Pored toga, ukoliko mališani nisu dostigli dovoljnu visinu i težinu da bi koristili pojas za odrasle, on im ne pruža zaštitu.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31