U Vršcu održana tribina o bezbednosti u saobraćaju za srednjoškolce

U Vršcu održana tribina o bezbednosti u saobraćaju za srednjoškolce

Autor :  nov 14, 2017

Savet za bezbednost saobraćaja Grada Vršca u saradnji sa Poljoprivrednom školom,i Agencijom za bezbednost saobraćaja i Policijskom stanicom Vršac PU Pančevo, organizovao je tribinu za učenike svih srednjih škola pod nazivom "Um na drum".

Tribina, kpjoj su prisustvovali predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja iz Beograda, na čelu sa Brankom Stamatovićem načelnikom odelenja za Lokalne samouprave, organizovana je povodom Dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

- Tribina je sa razlogom održana u srednjoj školi zato što su mladi (od 15 do 30 godina) jedna od najranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju kojima treba posvetiti posebnu pažnju. Poput dece, mladi su prioritet u definisanju potreba za sprovođenje ciljanih mera i aktivnosti za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju, kaže predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Vršca Miloš Vasić. 

Zbog sklonosti ka rizičnom ponašanju (prekoračenju brzine, nepropisnom preticanju, alkoholu i sl.) mladi su prepoznati kao rizična kategorija učesnika u saobraćaju. 

- Na osnovu analize Agencije za bezbednost saobraćaja za period 2012. do 2016. godine, na teritoriji grada Vršca je stradalo ukupno 133 mladih u saobraćajnim nezgodama od čega je najveći broj mladih koji su pretrpeli lake telesne povrede, kaže Miloš Vasić.

U istom ovom periodu  iz ove kategorije poginula su dva lica. 

Oba mlada učesnika koja su poginula su učestvovala u saobraćaju u svojstvu putnika. Teške telesne povrede zadobilo je 29 mladih, dok je lako povređeno 102 mlada učesnika u saobraćaju. 

Najveći broj mladih u saobraćaju zadobio je povrede u svojstvu vozača – 77 povređenih, što predstavlja oko 59% od ukupnog broja povređenih u posmatranom periodu. Ukupno 46 mladih je stradalo u svojstvu putnika u vozilu, od čega su 2 lica poginula. 

- Ovakav podatak upućuje na rizično ponašanje mladih u vozilu, naročito vozača, ali i putnika. Mladi se obično kreću u grupama, usled čega, često, mladi vozači imaju saputnike vršnjake. Upravo ovakav ambijent povećava želju za dokazivanjem i rizičnim ponašanjima kojima su skloni mladi učesnici u saobraćaju. Preventivne mere i aktivnosti treba usmeriti ne samo na mlade kada su u svojstvu vozača, već i na mlade u svojstvu putnika, jer tada svojim pozitivnim stavovima mogu destimulisati rizično ponašanje mladih vozača, njihovih vršnjaka, istaknuto je na tribini.

um na drum poljoprivredna skola

Savet za bezbednost saobraćaja grada Vršca je objedinio sve nosioce aktivnosti u saobraćaju počev od saobraćajne policije, obrazovnih ustanova, autoškola, javnih preduzeća koja se bave saobraćajem, medija i svojim potpunim angažovanjem uspeo da smanji za 50% broj saobraćajnih nezgoda u odnosu na period od 1997.godine.

- Takođe je broj poginulih lica smanjen četiri puta. 1997 je broj poginulih u saobraćajnim nezgodama bio 12 lica dok je u 2016 godini smanjen na 3 poginula lica. Međutim, i pored toga Savet nije zadovoljan postignutim rezultatima i svojim radom želi da doprinnese da se ukupna bezbednost svih učesnika u saobraćaju podigne na još viši nivo, ističe Vasić.

Prema njegovim rečima, prioritet aktivnosti bezbednosti saobraćaja treba da bude usmerena na zadržavanje pozitivnog trenda sa „0“ mladih lica poginulih u saobraćaju, ali takođe moraju se preduzeti značajne mere kako bi se zaustavio rastući trend broja povređenih mladih lica u saobraćaju.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31