Priča iz starog Vršca: Ugašeni vulkan na Vršačkim planinama ponovo budan

Priča iz starog Vršca: Ugašeni vulkan na Vršačkim planinama ponovo budan

Autor :  Jelena Baljak, novosti.rs nov 15, 2017

Davne 1926. godine, vest da se davno ugašeni vulkan u Vršačkim planinama ponovo sprema da izbije, odjeknula je poput snažne erupcije širom Evrope. Prvi ju je objavio jedan peštanski list, oslanjajući se na informacije svog dopisnika iz Beograda, koji im je u telegramu, poslatom iz Vršca 17. jula 1926. godine, napisao da "strahovita propast preti toj varoši".

Bila je to prava senzacija, pa su i druge evropske novine brzinom munje prenele neproverenu informaciju o skorašnjoj propasti jednog malog banatskog grada, koji će uskoro progutati lava, poput italijanskih mesta u blizini velikih vulkana Vezuva i Etne. Naravno, stiglo je to i do naših medija, pre svih prestoničkog “Ilustrovanog lista”. Njihov šaljiv ton (jer su znali da u svemu tome nema istine), Vrščani su, međutim, preozbiljno shvatili, pa ih je tek posle te objave uhvatila panična euforija.

- Od nekoliko dana, grozna panika vlada među građanima Vršca. Danima strani zvuci izbijaju iz unutrašnjosti brega, koji je u blizini grada. Čuje se mumlanje kao grmljavina, iz čega se daje zaključiti da se vulkanska snaga, koja se nalazi u unutrašnjosti brega, sprema da svom žestinom izbije. Poznato je da je ovaj breg pre mnogo stoleća bio vulkan. Prema geolozima, pak, ovaj je vulkan davno izumro i niko nije mislio da će on ponovo izbiti. Građani i vlasti boje se da ne bude iznenađenja i zbog toga su oko brega stalnu stražu postavili. Vlasti su, pak, plakatima upozorili stanovnike da svakog trenutka može vulkan da izbije i, stoga, neka svaki bude spreman da se spasava - pisao je doslovce “Ilustrovani list”.

Iako nije bilo nikakvog mumlanja iz unutrašnjosti brega na kom se nalazi Vršačka kula, niti su stražari i pomenuti plakati viđeni po gradu, nepoverljivi meštani su od tada samo pričali o razarajućim moćima vulkana. Procenili su čak da će lava i pepeo uništiti ne samo Vršac, već i Pavliš, Margitu, Vlajkovac i Vatin, a ponajviše Veliko i Malo Središte i Guduricu. Nije ih razuverila ni potvrda tadašnjeg gradonačelnika, kog su posetili s namerom da vide šta je magistrat preduzeo po tom pitanju, da se radi samo o “novinarskoj patki”.

Kupasti izgled brega, na kom se nalazi Vršačka kula, autora lažne vesti u očigledno asocirao na vulkansko grotlo

- Pojedini vinogradari, koji su imali plantaže ispod Kule, nisu više odlazili tamo, dok su pudari napuštali svoje kućice. Znalo se i da su oni, koji su u to vreme već imali automobile, spremili dosta benzina za bekstvo u kritičnom času, dok je mnogima baš tih dana “proradila reuma”, pa su morali da idu u banje na lečenje - zapisano je u novinama “Vršačka kula” davne 1982. godine.

Čaršijske priče su otišle toliko daleko da je neko došao do “saznanja” da će se snažna erupcija dogoditi baš u petak 13. avgusta, tačno u ponoć. Tog dana, ulice u gradu su bile puste. Ni mnogi dućani nisu radili. Svi su sa spremljenim prtljagom čekali trenutak da pobegnu, ukoliko se nešto desi. A ništa se nije dešavalo, dok se, kako se pripoveda, trojica Vrščana po imenima Miša, Boža i Gliša nisu dosetili da od svega naprave još urnebesniju “komendiju”. Kupili su pun sanduk raketa i kradom ga odneli na Kulu. Postavili su ga unutar zidina i tačno u ponoć zapalili.

Od bleštave svetlosti, koja je u tom trenutku obasjala ceo grad, mnogi Vrščani su, iz straha i neznanja, pomislili da je erupcija vulkana počela, ali su ubrzo shvatili da je sve to samo šala, na koju su lakomisleno naseli. Mnogi su im se kasnije zbog toga podsmevali. Čak su i sami zbijali šale na svoj račun, ali su pojedinci i dalje, krišom, osluškivali zvuke iz unutrašnjosti zemlje, jer - s prirodom se nije šaliti. Nikad se ne zna kad joj i na koji način može proraditi loša narav.

Isečak iz “Ilustrovanog lista” sa tekstom o vršačkom vulkanu

GEOLOZI DA UTVRDE PRAVO STANjE

Mnogim Vrščanima je lažna vest o vulkanu toliko pomutila pamet da su samoinicijativno sakupljali novac, kako bi u pomoć pozvali poznate geologe da utvrde pravo stanje stvari. Jer, Vršačke planine su odista bile čudne, iznikle ni iz čega usred vojvođanske ravnice, pa im je sva ta priča delovala vrlo moguća. Ipak, geolozi nisu naseli na novinarsko pisanije i nisu se pojavili u Vršcu, pa su meštani ostavljeni da u neznanju čekaju “sudnji dan”.

Ilustracija eksplozije sanduka punog raketa iz Vršačke kule

INSPIRACIJA U VRŠAČKOM VINU?

Nije poznato kome je na pamet pala priča o “vršačkom vulkanu”, niti kako je dopisnik peštanskih novina došao do te informacije. Naučnih potvrda o njegovom postojanju nikada nije bilo, pa se nagađa da se autor prilikom posete Vršcu dobro napio tamošnjeg vina, te da ga je u takvom stanju kupasti izgled jednog od vršačkih brda (na kom se nalazi Vršačka kula) podsetio na vulkansko grotlo i naveo da napiše ovu senzacionalističku vest. Ili je, jednostavno, naseo na priču nekog maštovitog Vrščanina. Vrag će ga znati.

Izvor: novosti.rs

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31