U pilotskoj akademiji SMATSA u Vršcu prvi put student iz Japana

U pilotskoj akademiji SMATSA u Vršcu prvi put student iz Japana

Autor :  nov 15, 2017

U pilotskoj akademiji SMATSA u Vršcu, koja ima tradiciju školovanja pilota dugu 63 godine, do sada su se obučavali studenti sa različitih krajeva sveta. U ovogodišnjoj klasi prvi put je u Vršcu jedan student iz Japana.

Među 132 studenta, koji se od ove godine, za pilote školuju u pilotskoj akademiji u Vršcu je i Japanac Džunija Sakahura. Ovaj dvadesetdevetogodišnjak u Japanu se školovao za ekonomistu, ali je onda shvatio da je poziv pilota zapravo ono čime želi da se bavi u životu.

- Iskreno, ovo je oduvek moj san da budem pilot. Pet godina sam štedeo novac za školarinu i konačno sam mogao da dođem, kaže Džunija Sakahura.
 
pilot japan vrsac avion
 

Jedan od razloga zašto je izabrao baš vršačku akademiju , pored niže cene obuke su i njegove ranije veze sa Srbijom.

- Generalno japanski studenti radije biraju škole u Americi, Kanadi i Novom Zelandu, gde je ista cena školarine. Ja sam se upoznao sa istorijom i kulturnom Srbije još na fakultetu, našao sam čak i neke prijatelje ovde i odgovara mi okruženje, zato sam izbarao ovu školu, kaže Džunija Sakahura.

Neobičan je po tome što, poštujući mentalitet svog naroda, na predavanja ne kasni nikada, a iz škole ne izlazi pre 16 časova iako se predavanja nekad završavaju i ranije.

-Trudi se isto kao i svi ostali đaci ovde, samo kažem za jednu nijansu više je uporniji, disciplinovaniji i odgovorniji, kaže Aleksandar Popović, instruktor letenja u SMATSI.

- Zajedno smo u klasi, zajedno učimo, ali se družimo i van škole igramo stoni tenis što nije fer", kaže Marko Aleksandrović, student u SMATSI.

- Njemu je generalno na početku engleski bio baš loš pa smo radili na tome i sada se sve više i više družimo", kaže Matija Aleksandrović, student u SMATSI.

Engleski sada govori solidno, a počeo je da uči i srpski.

- Srpski jezik je jako težak za Japanca, ali ja polako učim srpski polako, kaže Džunija.

Džunija kaže da su uslovi školovanja ovde odlični, i nada se da će uspeti da se zaposli posle završene obuke. To nije lako, velika je borba na tržištu, kada je ovaj posao u pitanju, ali kompanije prepoznaju kvalitetne kandidate i oni posao nalaze brzo.

SIMULATOR LETENJA ZA PILOTE U VRŠCU

Vršačka akademija za obuku pilota SMATSA jedna je od najopremljenijih i namodernijih škola ovog tipa.

Za razliku od nekih Akademija, ona ima i simulatpr letenja, koji košta oko 400.000 evra i nemaju ga sve škole za obuku pilota. 

Pored toga što je puno uloženo u infrastrukturu samog aerodrome- uređena je pista a poseduju i dvadeset aviona u floti za obuku- budući piloti se u Vršcu obučavaju i na simulatoru letenja.

Simulator izgleda identično kao i kokpit aviona, dva sedišta za pilota i kopilota, sa svima komandama, a osećaj je identičan kao da se vozite u pravom avionu.

Onome ko prvi put sedne „za volan“ aviona nije ni malo prijatno – simulacija je tako verna da Vam se pri svakom uzletanju i sletanju podiže dijafragma, prisutna je i blaga vrtoglavica kao i dezorijentisanost, jer imate utisak da zaista lebdite u vazduhu.

Simulator je prilično skup I košta oko 400.000 evra I zato ga I nemaju sve škole za obuku pilota. Inače, ukoliko želite da postanete pilot moraćete da izdvojite oko 45.000 evra koliko košta obuka za ovaj poziv.

Izvor: RTS, južnibanat.rs

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31