Džunija je jedini Japanac u našoj Pilotskoj akademiji

Džunija je jedini Japanac u našoj Pilotskoj akademiji

Autor :  Jelena Baljak, novosti.rs nov 20, 2017

Džunija Sakahura iz Osake zavoleo Srbiju i obučava se u čuvenoj Pilotskoj akademiji SMATSA u Vršcu. Svakog jutra dođe tačno u šest sati, a kući odlazi u četiri po podne.Džunija Sakahura iz Osake zavoleo Srbiju i obučava se u čuvenoj Pilotskoj akademiji SMATSA u Vršcu. Svakog jutra dođe tačno u šest sati, a kući odlazi u četiri po podne.

U pilotskoj akademiji SMATSA u Vršcu, u kojoj je za šest decenija postojanja obučeno oko 2.000 pilota iz svih krajeva sveta, ove godine nastavu prvi put pohađa jedan - Japanac. Ne bi to bilo toliko neuobičajeno, jer je ranije bilo studenata i iz daleke Australije i Amerike, da Džunija Sakahura, 29-ogodišnjak iz Osake, u Vršac nije "doneo" i specifične navike, svojstvene njegovom narodu.

Pre svega, poštujući vreme, koje se u Japanu izuzetno ceni, Džunija svakog jutra dolazi na akademiju tačno u šest sati. Nikada nije zakasnio ni minut. Kući odlazi tek u četiri po podne, iako se predavanja završavaju mnogo ranije. Za njega je to, kaže, potpuno normalno, jer ih takvom odnosu prema obavezama uče još odmalena. Specifično je i to što je letos na akademiju dolazio biciklom, a, kada je došla zima, kupio je automobil. Naravno, japanske marke "micubiši".
 

Profesori za njega kažu da je za nijansu disciplinovaniji, kooperativniji i uporniji od ostalih studenata, zahvaljujući čemu je, između ostalog, za samo šest meseci uspeo da usavrši znanje engleskog jezika, koje je na početku školovanja bilo poprilično loše.

- Za naše uslove, takav model ponašanja jeste dosta neuobičajen, ali Džunija daje dobar primer ostalim studentima. Ulaže veliki trud, kako bi prevazišao jezičku barijeru i savladao gradivo - kaže instruktor letenja Aleksandar Popović.

Ovaj Japanac je dokaz i da nikada nije kasno ostvariti svoje snove. Zbog finansija nije bio u mogućnosti da se u svojoj zemlji školuje za pilota, pa je završio ekonomski fakultet i radio u toj struci. Pre godinu dana došao je u Srbiju na stručno usavršavanje, a u maju odlučio da promeni život iz korena i upiše akademiju.

Pored svih obaveza oko akademije, Džunija Sakahura pronalazi vremena i da svakodnevno ide u Gradsku biblioteku u Vršcu, gde uči naš jezik. Zasada mu dobro ide, pa nam je na solidnom srpskom rekao da mu je najteže da savlada padeže, ali i da voli svojim prijateljima sa klase da pravi japansku hranu i iznenađuje ih novim receptima.

Uneo japanske navike u školovanju

SRBI UŽIVAJU

Japancu je u prvom susretu sa Srbijom i našim načinom života, najčudnije bilo to što mladi najviše vremena provode u kafićima.

- Najveća razlika između naših dvaju naroda je u tome koliko cenimo vreme. Vi, Srbi, niste u tolikoj žurbi, dok mi moramo da vodimo računa o svakom minutu. Ništa u Japanu ne sme da kasni, pa ni vozovi. Mnogo više uživate u životu, u druženjima sa porodicom i prijateljima, što mi se dopada. Japanci su mnogo zauzeti i uvek izgledaju umorno. Uživaju samo vikendom.

ŠTEDEO PARE

- Japanski studenti uglavnom biraju škole u Americi, Kanadi i na Novom Zelandu, a mene je zainteresovala Srbija, jer sam se sa njenom kulturom i istorijom upoznao još na fakultetu. Za pilotsku akademiju sam čuo pre pet godina. Tada sam počeo da štedim novac za školarinu, i eto me sada ovde - priznaje ovaj Japanac.

Izvor: novosti.rs, Jelena Baljak

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31