Radovi na zaštiti grada Vršca od poplava počinju u februaru 2018. godine

Radovi na zaštiti grada Vršca od poplava počinju u februaru 2018. godine

Autor :  nov 24, 2017

Radovi predviđeni projektom zaštite grada Vršca od poplava, uređenjem dela korita potoka Mesić od Vršačkog kanala, pored Vršačkog jezera do male crkve odnosno do AMSS, počeće u februaru 2018. godine, i kako je najavljeno trajaće dve godine.

Do početka i tokom izvođenja radova u okviru projekta koji provode grad Vršac, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republička direkcija za vode, FER Projekat i Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ nisu dozvoljene aktivnosti građana u vidu bilo kakvih ulaganja u delu grada gde se projekat realizuje.

- Ovom prilikom molimo sve građane da se uzdrže od svih aktivnosti u vidu bilo kakvih ulaganja, postavljanja privremenih ili zidanja trajnih objekata, sadnje biljaka i drveća u koritu potoka, na njegovim obalama, kao i na nasipu. Ulaganja i izdaci učinjena nakon datuma preseka biće uklonjeni bez naknade, kažu nadležni.

Da podsetimo, u okviru priprema za realizaciju ovog projekta, tokom oktobra, načinjen je snimak potoka Mesić i njegovih obala iz vazduha, nakon čega je javnost obaveštena da je u ovom delu grada nastupio tzv. moratorijum ili datum preseka koji podrazumeva odlaganje gradnje i drugih vidova investicija.

- U toku trajanja radova građanima će pored redovnih institucionalnih okvira, pravnih lekova, inspekcijskih i drugih državnih organa na raspolaganju biti i Žalbena komisija, koja će biti osnovana za ovaj projekat i služiće lokalnom stanovništvu kao mehanizam koji će sprečiti, ublažiti otkloniti ili kompenzovati eventualne posledice usled uticaja projekta, ističu nadležni. 

Žalbena komisija će biti sastavljena od 3 člana, po jednog predstavnika daće grad Vršac, lokalno stanovništvo i jedinica za implementaciju projekta. 

Detalji o nadležnostima, sastavu, načinu i mestu podnošenja žalbe biće objavljeni naknadno, isticanjem brošura i obaveštenja na oglasnoj tabli Gradske uprave kao i u mesnim zajednicama.

- U cilju što boljeg sagledavanja uticaja koje ovaj projekat može imati na život stanovništva i imovinu izrađuje se Skraćeni Akcioni Plan Raseljavanja, koji će sadržati podatke o projektu, odgovornim licima, uticajima, načinu utvrđivanja naknade za eventualne gubitke odnosno štetu koja nastane u toku izvođenja radova i slično, naglašavaju nadležni.

Plan će se, kako je najavljeno, oslanjati na nacionalno zakonodavstvo, najbolju praksu i Operativne Politike Svetske Banke OP 4.12.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31