Grad Vršac na Konferenciji "Zaštita žrtava seksualnog nasilja u Republici Srbiji - mogućnosti i izazovi"

Grad Vršac na Konferenciji "Zaštita žrtava seksualnog nasilja u Republici Srbiji - mogućnosti i izazovi"

Autor :  dec 06, 2017

Članica Gradskog veća Tatjana Nikolić, zajedno sa predstavnicima vršačkih zdravstvenih ustanova, učestvovala je na Konferenciji pod nazivom "Zaštita žrtava seksualnog nasilja u Republici Srbiji – mogućnosti i izazovi", koju je organizovao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

Konferencija je okupila predstavnike pokrajinskih organa, pravosudnih organa, predstavnike MUP, zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite sa teritorije AP Vojvodine, kao i organizacije civilnog sektora. 

Cilj Konferencije bilo je sagledavanje značaja multisektorskog pristupa u zaštiti žrtava seksualnog nasilja i definisanju preporuka za održivost uspostavljenih usluga u Centrima za žrtve seksualnog nasilja.

Projekat "Zaustavi – zaštiti – pomozi" osmišljen je da se započne sa snažnijim institucionalnim odgovorom na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini. 

- Na to nas obavezuju sve međudržavne konvencije, čiji je potpisnik i Republika Srbija, kao i Odluka o programu za zaštitu žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima u Autonomnoj pokrajini Vojvodini koju je donela Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, rekao je sekretar Gojković.

U okviru konferencije predstavljeno je uspešno uspostavljanje rada sedam pilot centara za žrtve seksualnog nasilja u sedam gradova, pri zdravstvenim ustanovama u AP Vojvodini, ali i drugi postignuti rezultati nakon dve godine realizacije projekta.

- Na ovaj način, za žene žrtve seksualnog nasilja, dobijamo kvalitetnije i maksimalno unapređene, ne samo zdravstvene usluge, nego po prvi put i specijalne usluge sa psihosocijalnog i pravnog aspekta, istakao je doc. dr Gojković.

Jedan od prvih centara za žrtve seksualnog nasilja osnovan je na Opštoj bolnici Vršac i počeo je sa radom 1. septembra.

- Centri za žrtve seksualnog nasilja su prve službe ove vrste u Republici Srbiji i omogućavaju postizanje bolje zaštite žrtava seksualnog nasilja, zahvaljujuću uspostavljanu multisektorske saradnje između zdravstvenog sektora, pravosuđa, policije, centara za socijalni rad i civilnog sektora, kao i uspostavljanju novih usluga psihosocijalne i pravne podrške žrtvama, kaže članica Gradskog veća Tatjana Nikolić.

b.300.225.16777215.0images.stories.2017.Decembar.zzp1

Održavanjem konferencije, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo pridružio se obeležavanju globalne kampanje "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama" koja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra na Međunarodni dan borbe za ljudska prava.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Novembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30