Gradonačelnica Mitrović: Vratili smo poverenje građana u institucije

Gradonačelnica Mitrović: Vratili smo poverenje građana u institucije

Autor :  start013.rs, S. Batalo dec 07, 2017

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović je u intevjuu za pančevački štampani i elektronski medij Start 013, ocenila 2017. godinu po pitanju infrastrukturnog opremanja grada, investicione klime i brojnih drugih pitanja, čije rešavanje direktno utiče na položaj svih stanovnika grada Vršca i vršačkih sela.

Takođe, gradonačelnica Mitrović otkrila je i koje će to biti osnovne karakteristike budžeta za narednu 2018. godinu.

U čemu vidite osnovnu razliku između ove i prethodne vršačke vlasti i šta joj najviše zamerate?

- Gradska uprava i njene nadležnosti koje pokrivaju veliki broj oblasti, zapravo je jedan vrlo kompleksan sistem, zbog toga je važno  napraviti presek i videti šta su uradili vaši prethodnici, kakvo je realno stanje u svim segmentima, a na osnovu preciznih merljivih pokazatelja. To je važno ne da bi se bavili prošlošću, već naprotiv, da bi znali koje su startne pozicije Grada u ostvarivanju zacrtanih programskih ciljeva. Kada smo preuzeli odgovornost od prethodne vlasti, nasledili smo veliki broj nezavršenih investicija, što ukazuje da su se donosile odluke, pogotovo one od velikog uticaja na uslove života naših sugrađana, nasumice i bez ikakvog plana. Niko se nije bavio onim što sledi, a to je da li su ti projekti ono što  Vršcu treba, kako će se završiti, ima li prioritetnijih projekata. Da ne govorim o nepotpunim projektno tehničkim dokumentacijama sa kojima smo imali puno problema, jer mnogi radovi zbog njihovih manjkavosti nisu mogli da se odmah i bez problema nastave. Sa druge strane tu je bio i sistem neefikasne uprave, gde se nije jasno znalo šta je čiji posao, pa su naši sugrađani provodili sate u hodnicima pokušavajući da švate ko je za šta nadležan.

Godinu i po dana ste na čelu grada Vršca. Od onog što je urađeno, šta biste izdvojili kao najznačajnije?

– Pored konkretnih projekata u različitim oblastima o kojima ćemo razgovarati,  svakako najznačajnijim smatram vraćanje poverenja naših sugrađana u sistem rada svih organa gradske vlasti. Kada se jednom dozvoli stanje  u kojem se zakonski propisi selektivno primenjuju, kada se dozvoli da pojedinci budu povlašćeni, onda je teško ljudima vratiti poverenje u institucije, pogotovu što su bili svedoci, pa i žrtve,  takvog sistema. Uporno smo radili na tome i mislim da smo u velikoj meri dokazali da je završeno sa takvom praksom, da zakonske  procedure moraju jednako važiti za svakoga od nas.

Kakva je investiciona klima na području grada Vršca i kako ocenjujete rezultate njene prijemčivosti za strani i domaći kapital?

– Trenutno radimo na budžetskom uređenju Programa ekonomskog razvoja, koji će podstaći klimu investicionih ulaganja privrednih subjekata i novog zapošljavanja. U narednoj godini biće razrađeni  mehanizmi tehničke podrške malim i srednjim preduzećima i poljoprivdnim gazdinstvima. Nastavićemo takođe sa politikom podrške zapošljavanju kroz sopstvene i zajedničke programe sa NZS, kao i progame unapređenja znanja i prekvalifikacija. Započete su aktivnosti za stvaranje uslova za izradnju nove industijske zone Sever i Intermodalnog terminala i logističkog centra, koji će omogućiti dalji privredni razvoj grada Vršca i regiona i učiniti ga atraktivnim mestom za nova ulaganja.

Šta je za ovih godinu i po dana urađeno na planu infrastrukturnog opremanja grada i šta će na tom polju biti rađeno u narednom periodu?

– U toku 2017. godine realizovali smo nekoliko većih investicija koje su se odnosile kako na uređenje prevašodno centra Grada, tako i na rekonstrukcije različitih objekata domova kulture i škola u naseljenim mestima. Svakako je značajna rekonstrukcija Trga pobede u samom centru grada, kao i rekonstrukcija Sterijinog sokačeta, gde smo uzeli u obzir primedbe naših sugrađana i uredili ovaj prostor, rešavajući time i problem parkiranja na koji su se stanari ovoga dela žalili. 

Završena je treća faza izgradnje školske sportske sale u  Uljmi. Početkom jeseni izvršena je  je adaptacija sistema centralnog grejanja u OŠ „Olga Petrov Radišić“, koja je jedna od najstarijih osnovnih škola u našem gradu i time je rešen višedecenijski problem grejanja. Pristupilo se i rekonstrukciji glavnog kolektora fekalne kanalizacije, odnosno njegovo izmeštanje  na javnu površinu,  uz podršku Pokrajine, a trenutno je u pripremi i rekonstrukcija raskrsnice kod Ulice Nikole Neškovića. 

Od velikih infrastrukturnih projekata, svakako je značajan i nastavak izgradnje olimpijskog i dečjeg bazena na Gradskom jezeru  čiji se završetak planira u prvoj polovini 2018. godine. Što se tiče planova za 2018 godinu, najznačajnija investicija u infrastrukturi biće izgradnja kanalizacije u Pavlišu, zatim prva faza uređenja vodotoka Mesić, projekat rekonstrukcije fasade Poljoprivredne škole u Vršcu po osnovu energetske efikasnosti, kao i rekonstrukcija određenih odeljenja Gradske bolnice.Trenutno izrađujemo projektno -tehničku dokumentaciju kako bi bili spremni da kandidujemo svoje projekte i udružimo sredstva za njihovu realizaciju, kako sa različitim nivoima republičke i pokrajinske vlasti, tako i putem prekogranične saradnje sa inostranim partnerima.

Da li se i kako vodi računa o specifičnim potrebama seoskih sredina?

– Razvoj sela nam je veoma važan pogotovo zato što Grad Vršac ima 22 naseljena mesta, koja su udaljena od centra grada i po više desetina kilometara. Žitelji sela teže boljim uslovima za život u svojim mestima kako ne bi morali da svakodnevno putuju do grada i tamo izvršili svoje obaveze. Probleme i pitanja koja su važna za naseljena mesta sakupljaju i razmatraju seoske mesne zajednice. Saveti mesnih zajednica su ključni za prenošenja informacija ka gradskim vlastima o onome što je važno za funkcionisanje sela. Na taj način se Gradska uprava informiše i pravi planove šta je u kom selu prioritet. Rekonstruisani su domovi kultura u Mesiću i Markovcu, kao i dečja igrališta, zgrade, kapele, i škole u drugim naseljenim mestima. Grad Vršac je u toku 2017. godine pokrenuo pokretnu apoteku kako bi žiteljima naseljenih mesta omogućio redovno snabdevanje lekovima. Takođe je otvorena kancelarija „Selo Plus“, novoformirane Lokalne akcione grupe Vršac, Bela Crkva i Plandište, koja će se baviti ruralnim razvojem.

Kada je u pitanju socijalna politika, šta je to što biste posebno istakli kao najznačajnije?

-U oblasti socijalne zaštite značajno se radi na unapređenju položaja marginalnih društvenih grupa, a naročito osoba sa invaliditetom i Roma. U ovoj godini  iz sopstvenih sredstava angazovali smo 11 ličnih pratilaca, a očekujemo  povećanje tog broja u narednoj godini. Započeto je obaranje ivičnjaka za prilaz invalidnih kolica javnim ustanovama, a obezbeđena je i usluga prevoza osoba sa invaliditetom specijalnim vozilima. U Centru za socijalni rad i zgradi uprave Grada Vršca u izradi su rampe za navedene kategorije lica, radi omogućavanja njihovog prilaza. Kada su romske porodice u pitanju u toku je izvođenje radova na uvođenju električnih instalacija u devet romskih domova.

Kako ocenjujete rad Gradske uprave i da li mislite da su građani zadovoljni njenom revnošću i efikasnošću?

– Gradska uprava u Vršcu je pretrpela značajnu reformu, a u cilju njenog što efikasnijeg rada. Predstoji nam na tom polju još posla, ali smo do sada uspeli da sistemaizacijom opredelimo nekoliko novih odeljenja, tako da posao bude pravilno raspoređen po zaposlenima, a opis poslova i nadležnosti jasno određeni, sve u cilju efikasnosti i kvalitetnijeg pružanja usluga građanima. Samo na taj način građani mogu računati na upravu kao na servis koji će im biti na raspolaganju u svakoj prilici.

Imate li problema sa viškom zaposlenih u javnom sektoru?

– Grad Vršac u proteklom periodu nije imao odluku o maksimalnom broju zaposlenih i to je takođe bio veliki problem sa kojim smo se suočili. Naime, u trenutku kada je navedena odluka trebalo da bude doneta, Grad Vršac je postao osnivač JKP „Drugi oktobar“, u kome je tada bilo zaposleno 600 radnika, a koji nisu mogli biti obuhvaćeni navedenom odlukom, te se došlo u situaciju da bi blizu 400 radnika ostane bez posla. Uz veliku podršku Vlade Republike Srbije, kao i resornog ministarstva, koji su imali razumevanja za situaciju u kojoj bi se grad  našao, te je uzeta u obzir i ova okolnost, na Skupštini je doneta Odluka o maksimalnom broju zaposlenh i prema njoj u toku ove godine nema predviđenih viškova.

Ceo tekst intervjua gradonačelnice Vršca Dragane Mitrović za pančevački štampani i elektronski medij Start 013 možete pročitati: OVDE

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31