Naknada za rad upravniku stambene zajednice koji je izabran iz redova stanara?

Naknada za rad upravniku stambene zajednice koji je izabran iz redova stanara?

Autor :  jan 02, 2018

Stambena zajednica nema obavezu da za upravnika izabere profesionalnog upravnika, već se prostom većinom glasova prisutnih članova skupštine može odlučiti da funkciju upravnika poveri nekome od članova skupštine, odnosno licu iz redova stanara zgrade.

Odredbama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016) nije predviđena obaveza plaćanja upravnika ukoliko je on izabran iz redova stanara, što dalje znači da ovo lice funkciju upravnik obavlja potpuno besplatno. Međutim, nema smetnji da skupština stambene zajednice odluči da će upravnik za svoj rad primati novčanu naknadu, pa ukoliko stambena zajednica nema drugih prihoda, skupština stambene zajednice može da, na primer, donese odluku kojom se određuje da je svaki vlasnik stana dužan da izdvaja određena novčana sredstva i da ista uplaćuje na račun stambene zajednice, a da će se od prikupljenih sredstava izdvojiti naknada za rad upravnika čija je visina opredeljena na mesečnom nivou.

U ovom slučaju, skupština stambene zajednice može da međusobna prava i obaveze sa upravnikom uredi i ugovorom o međusobnim pravima i obavezama stambene zajednice i upravnika, a istim ugovorom, može da se uredi i visina naknade za rad upravnika koji je izabran iz redova stanara.

Šta sve treba da zna stambena zajednica koja odluči da upravniku koji je izabran iz redova stanara isplaćuje naknadu za rad možete saznati: OVDE

Izvor: paragraf.rs

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31