Intervju sa gradonačelnicom Draganom Mitrović

Intervju sa gradonačelnicom Draganom Mitrović

Autor :  jan 03, 2018

Šta je to što biste izdvojili kao rezultat na koji ste najponosniji u 2017. godini?

Ono što je obeležilo 2017.godinu, uprkos mnogim problemima, jeste preko 590 miliona dinara ulaganja u sve najvažnije oblasti i segmente života u Vršcu, a to su ulaganja u infrastrukturu,  u sportske objekte, škole, bolnicu,predškolske ustanove a da smo pri tom smanjili javni dug za 300 miliona dinara, što je velika stvar. Mogu da kažem da smo vodili društveno i socijalno odgovornu politiku i nije izostala podrška ni u kom segmentu. U velikoj meri unapređen je položaj osoba sa invaliditetom, pa smo im omogućili prilaz najvećem broju javnih institucija-školama, bolnici, pošti, gradskoj upravi, finansiramo i prevoz specijalizovanim vozilom za svu decu sa invaliditetom do škola i na terapije, izgradili smo igralište namenjeno njima u strogom centru grada, omogućili im da se nesmetano popnu na drugi sprat gradske kuće kako bi samostalno mogli da završavaju obaveze i poslove. Jedini smo grad u Srbiji koji iz budžeta plaća 26 pedagoških asistenata i 13 ličnih pratilaca za decu kojima su oni neophodni. To je inače obaveza resornog republičkog ministarstva, ali kako je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, a u Vršcu postoje velike potrebe za ovakvom vrstom pomoći, mi smo rešili da taj novac izdvojimo iz gradskog budžeta. Trudili smo se i, čini mi se, uspeli da vratimo poverenje naših sugrađana u sistem rada svih organa gradske vlasti. Ukinuli smo praksu povlašćenih pojedinaca i selektivne primene zakonskih propisa, vratili poverenje u institucije. Uporno smo radili na tome i mislim da smo u velikoj meri dokazali, da zakonske procedure moraju jednako važiti za svakoga od nas.

Koji je najveći problem sa kojim se grad suočio u 2017. godini?

Svakako da su to bile poplave koje su tokom ove godine pogodile Vršac i tri naseljena mesta u okolini. U selu Uljma jedna osoba je tokom ta dva tragična dana, izgubila život a i materijalne štete su bile velike. Suočeni sa ovako velikim problemima, grad je sve svoje raspoložive finansijske resurse usmerio na sanaciju štete ali i na prevenciju od sličnih  događaja. U tom smislu, obzirom da su sva sredstva bila usmerena na sanciju štete od poplava, grad nije mogao na  vreme da izvršava druge svoje preuzete obaveze. Međutim, uspeli smo da rešimo i ovaj problem. Naime, mi smo se na kraju godine obratili ministarstvu finansija za angažovanje budžetske rezerve Republike Srbije koja bi nam pomogla da uspešno završimo tekuću godinu. Ovo je prvi put u poslednjih 10 godina da na ovaj način republičko ministarstvo pomogne gradu Vršcu. To je zasigurno znak da Republika vodi računa o loklanim samoupravama, da brine o finansijama loklanih samouprava i da su nam ravnopravni partneri u planiranju budžeta naših gradova. Zahvalila bih se na velikoj podršci gradu Vršcu. Da dodam i da imamo najmanji budžetski deficit u odnosu na višedecenijski period.

I pitanje koje se samo nameće jesu planovi za 2018. godinu. Koji su to segmenti finkcionisanja grada koji će se tretirati kao prioritet?

U 2018.godini nastavićemo sve započete projekte. Veliki deo njih smo završili u 2017.godini, ali imamo puno planova i namere da konkurišemo sa novim projektima i u 2018. Ono što je veoma važno jeste da će aktivnost i članova gradskog veća  i mene kao gradonačelnika biti usmerena na stvaranje uslova za razvoj privrednog ambijenta, industrijska zona Sever je ono što je gradu u ovom momentu neophodno i jako važno, da bismo mogli da dalje razvijamo privredu.  Ulagaćemo  i u projekte sa kojima ćemo konkurisati kod viših nivoa vlasti, udruživati sredstva i pokušati da zajednički uradimo i kanalizaciju u Pavlišu i da isprojektujemo prečistač Uljma- Izbište, to su sve velike  stvari koje smo planirali da realizujemo u 2018. Takođe sa Vodama Vojvodine smo potpisali ugovor kojim je određeno projektovanje brane, odnosno retenzije u Uljmi  i to bi u potpunosti rešilo višedecenijski problem sa poplavama u ovom selu. 

Izvor: Južni Banat

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28