Lepote Vršca

Lepote Vršca

Autor :  banat.info jan 03, 2018

Vršački breg, obronak Karpata poznat je po blagotvornoj klimi, kao i po brojnim hranljivim i lekovitim biljnim vrstama. Zbog bogatstva ornitofaune, Vršačke planine su 2000. godine postale međunarodno značajno stanište ptica u Evropi (Important Bird Area).

Vršačke planine se izdižu nad ravnicom jugoistočnog Banata i predstavljaju samostalan i izdvojen planinski masiv dužine oko 19 km i površine od 170 km2, od kojih se u Srbiji nalazi 122, a u Rumuniji 48.

U izgledu Vršačkih planina posebno se izdvaja Gudurički vrh, koji je ujedno i najviši vrh Vojvodine sa 641 metra nadmorske visine. Od pre nekoliko godina na ovom mestu renovirana je drvena vidikovac kula, koja predstavlja pravu turističku atrakciju.

Od gradskog jezgra do vidikovca vode kamene stepanice, duž kojih postoji veći broj terasa sa klupama na kojima turisti mogu sa de odmore. Ovo neobično stepenište krase stubovi sa reljefima, takozvani krajputaši. Ono što se posebno uočava i pleni pažnju svih posetilaca je svakako stara tvrđava koja se nalazi iznad grada.

Za tvrđavu se vezuju brojna predanja, legende i priče koje su prenošene kroz generacije, ali i pesme od vremena narodnog pesnika do dana današnjeg. Ona je nesumnjivo simbol i inspiracija ovdašnjeg sveta. Sa tvrđave se pruža idiličan pogled na grad i okolinu.

Manastir Mesić je verovatno najstariji manastir u Banatu. Značajan je po zidnom slikarstvu koji čine tri sloja fresaka nastalih od 16. do 19. veka i predstavljaju važan dokument istorijskih i društvenih promena na ovim prostorima. Mesićki hram, pored velikog broja ikona krasi i jedna kojoj se pridaje čudotvorna moć – Bogorodica Dostojno jest, poreklom sa Atosa,a u manastiru je od 1803. godine. Svake godine na praznik Dostojno jest, u noći između 23. i 24. juna dolaze vernici na bdenje, dovode pred ikonu bolesne radi molitve i ozdravljenja.

lepote banata jan 2018

Vinogradi i vinski podrumi. Ono čime se vršcani najviše ponose su vinogradi i čuveno vršaško vino koje je čak iz najdublje prošlosti deo sudbine ovoga grada. Vršačko vinogoradarstvo spada u starija vinogradarska područija Evrope.

Prema nekim pisanim podacima i arheološkim nalazima, počeci vinogradarstva datiraju još iz vremena Dačana i rimske vladavine ovim krajem. Obilazak plantažnih vinograda i vinski podrumi u Gudurici i Velikom Središtu zadovoljiće svačiju vinsku radoznalost. Mnoštvo manjih vinarija pružaju ruralni ugođaj gde se pored dobrog vina mogu probati i razni specijaliteti domaće kuhinje uz neizbežne tamburaše.

Vršačka Kula, simbol ne samo grada već i cele okoline, sazidana je 1439 godine i veruje se da ju je podigao Đurad Smederevac posle pada Smedereva, sa ciljem da zaštiti svoje posede na prostoru današnje Vojvodine. Od celog utvrđenja najočuvanija je Donžon kula, visine 20m, koja je danas u potpunosti restaurirana. Karlovačkim mirom 1701 godine je počelo rušenje kule, tako da se više nije mogla koristiti u vojne svrhe. 

Sterijina kuća. Posle više od 150 godina od smrti oca srpske drame Jovana Sterije Popovića, kuća na Trgu Svetog Teodora Vršačkog, u kojoj je ovaj istaknuti Vršcanin živeo i radio konačno je dobila pravu namenu – postala je Sterijin muzej. 

Stara apoteka poznata i pod imenom „Apoteka na stepenice“, potiče iz druge polovine 18 veka i u njoj je 1784 godine otvorena prva vršačka apoteka „Kod spasitelja“. Ova barokna gređevina, od šezdesetih godina prošlog veka nalazi se u sastavu Gradskog muzeja i u njoj se nalazi spomen-zbirka Paje Jovanovića.

Vršačke planine, poznate po raznovrsnoj flori i blagotvrnoj klimi pogoduju svim vrstama odmora i rekreacije. Uređene pešačke staze stare preko 200 godina prolaze kroz živopisni šumski ambijent, gde se može uživati u aromatičnim mirisima planinskog rastinja, leti u beskraju zelenila, a zimi u idiličnim snežnim pejzažima. Među planinarima je dobro poznata Vršačka transverzala, dugačka 39 kilometara sa 8 kontrolnih tačaka.

Na Vršačkim planinama može se videti oko 150 vrsta ptica, u zavisnosti od godišnjeg doba. Vršačke planine su postale 2000. godine međunarodno značajno stanište ptica u Evropi, čime je na najbolji način priznata globalna vrednost ptica ovog područja. Raznolikost i bogatstvo ptičijih vrsta čini Vršačke planine interesantnom destinacijom za sve ljubitelje birdwatching-a.

Različiti vetrovi koji duvaju na ovim prostorima i nekoliko pogodnih poletišta idealno su mesto za paraglajding. 

Zbog ovih prirodnih karakteristika Vršac je često domaćin na raznim takmičenjima u ovom sportu.

Free climbing ili slobodno penjanje je sport koji je poslednjih godina u ekspanziji. Za razliku od veštačkih stena koje mogu da se nađu u većim sportsko-rekreativnim centrima, Vršačke planine su jedino mesto u Srbiji sa prirodnim suvim stenama pogodnim za ovaj sport.

Zahvaljujući svom jedinstvenom položaju u banatskoj niziji, raznovrsnosti flore i faune, lepim pejzažima i brojnim vidikovcima, veći deo područja Vršačkih planina je 1982. godine zaštićen kao Park prirode, a od 2005. godine i kao Predeo izuzetnih odlika na 4.408 hektara, od čega je 190 hektara u prvom stepenu zaštite.

Izvor: banat.info

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31