Grad Vršac čuva sećanje na svoje velikane

Grad Vršac čuva sećanje na svoje velikane

Autor :  feb 19, 2018

JKP "Drugi oktobar" i RJ "Pogrebne usluge" , uz podršku grada Vršca i u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, pokrenuli su inicijativu za zaštitu i obnovu njihovih grobova.

Na vršačkom groblju, koje prema pisanim dokumenitima datira iz 1856. godine sahranjene su brojne znamenitosti ličnosti kao što su Jovan Sterija Popović, slavni arhitekta Dragiša Brašovan, njegov brat istaknuti srpski pedagog Nikola, operska pevačica Sultana Cijuk, šahovski velemajstor Bora Kostić, Mila Matejić, Laza Nančić, Karel Napravnik ..

Rekonstrukcija ovog, ali i svih narednih spomenika, radiće se po uputstvima Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva, sa kojima će, prethodno, ustanoviti kriterijume odabira znamenitih ličnosti. Kada budu definisali koga će sve uvrstiti u taj program, grobnicama tih ljudi će dodeliti status zaštićenog grobnog mesta, kako bi ih zanavek osigurali od skrnavljenja.

- Spomenici će biti obnovljeni, a Zavod za zaštitu spomenika kulture već radi na izradi elaborata za uvođenje statusa zaštićenog grobnog mesta, kako ona ne bi zbog nepostojanja naslednika, nakon 10 godina neplaćanja zakupa, ta mesta bila, dodeljena drugima. Takođe, ideja je i da se na ulazu u groblje postavi mapa sa grobnim mestima vršačkih velikana, a ispred svake grobnice tabla sa kratkom biografijom pokojnika. Deo ove priče će biti i dva spomen-kompleksa, posvećena srpskim i ruskim oslobodiocima Vršca u Prvom i Drugom svetskom ratu, koja se takođe nalaze u starom delu groblja.Osim onog na gradskom groblju, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika biće zaštićen i spomenik Jovanu Steriji Popoviću koji je izradio i gradu poklonio arhitekta Brašovan, i koji se sada nalazi ovde u gradskom parku. Treba napomenutu i da je tokom prethodnih godina, zahvaljujući zalaganju protojereja stavrofora Nedeljka Vasiljevića, nastojnika grobljanske crkve, već su obnovljeni zajednička grobnica belogardejcima i pojedinačni grobovi na tzv ruskoj parceli, zajednički spomenik oslobodiocima grada iz I sv.rata, kapela u kojoj je sahranjen akademski slikar Svetoslav Vuković, ili spomen kapela Romanovih, kaže rukovodilac RJ Pogrebne usluge JKP Drugi oktobar Vršac Srđan Nikić.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31