U Vršcu uspešno odvikavanje od bolesti zavisnosti

U Vršcu uspešno odvikavanje od bolesti zavisnosti

Autor :  rts.rs feb 24, 2018

U Vršcu, od 2009. godine postoji Odeljenje za lečenje bolesti zavisnosti. Odeljenje ima dvadeset postelja, ali su potrebe mnogo veće. Iako su kapaciteti popunjeni tokom cele godine, liste čekanja nema, jer se svakom ko želi da na tom odeljenju odvikava od bolesti zavisnosti, izlazi u susret.

Na Odeljenju za lečenje bolesti zavisnosti pacijenti ostaju koliko sami žele, pa su neki tu i po šest meseci.

- Moj narkomanski staž traje preko dvadeset godina, kaže jedan od pacijenata, "imao sam najviše problema sa heroinom i on traje tačno dvadeset godina.Prvenstveno, droga mi se smučila, smučio mi se život narkomanski i sve što ide uz tu drogu, stavrno mi je muka od toga i jednostavno ovaj put treba da bude normalan život."

Ova ustanova ima specifičan program lečenja bolesti zavisnosti koja omogućava da čovek napravi uvid u spostvenu situaciju, ističe jedan od lečenih zavisnika.

Različiti ljudi - slične priče i isti problem. Dugogodišnja zavisnost od opijata koju pokašavaju da prevaziđu, zajedno sa vršačkim timom lekara i tehničara. Većina njih ovde se vraća i po nekoliko puta, a za razliku od sličnih ustanova u zemlji, na vršačkom odeljenju mogu da ostanu koliko žele - ili bar do trenutka za koji smatraju da su spremni za društveno-socijalnu integraciju bez opijata.

Lečenje narkomanije je proces, ističe načelnica Odeljenja dr Dušanka Marjanović:

- Naši pacijenti se u velikom broju slučajeva javljaju ponovo i mi nastavljamo započeto lečenje. Lečenje traje 5 godina, bez obzira da li se radi o ambulantnom ili bolničkom lečenju."
Odeljenje funkcioniše od 2009. godine i ima 20 kreveta. Nažalost, potrebe su mnogo veće.

- Dolaze pacijenti ne samo sa teritorije Južnog Banata nego imamo pacijente iz čitave Vojvodine, i u manjem broju iz Srbije", kaže Tatjana Voskresenski, direktorka Psihijatrijske bolnice:
"Svi kapciteti su uvek popunjeni, nemamo zaista nijedan slobodan krevet."

Na vršačkom odeljenju leče se punoletni pacijenti, iako je bilo slučajeva kada su, na insistiranje roditelja, ovde ležali i mlađi od 18 godina.

Iako su kapaciteti popunjeni stalno, za svakog ko se samoinicijativno javi motivisan da se leči, pronašli su mesto. Posvećenost medicinskog tima je izuzetna i svakom pružaju šansu i stručnu pomoć. U narednom periodu, zbog sve većih potreba, Odeljenje će biti prošireno.

Izvor: rts.rs

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31