U aprilu počinje sanacija potoka Mesić u Vršcu

U aprilu počinje sanacija potoka Mesić u Vršcu

Autor :  mar 05, 2018

Najveći vodotok u vršačkom kraju je potok Mesić, koji nosi ime po istoimenom mestu i manastiru podno Vršačkih planina.

Tokom suvog vremena u korito jedva da pritiču male količine vode, taman toliko da na obalama podstiče rast bujnog šiblja i sitnog rastinja.Najveći vodotok u vršačkom kraju je potok Mesić, koji nosi ime po istoimenom mestu i manastiru podno Vršačkih planina. Tokom suvog vremena u korito jedva da pritiču male količine vode, taman toliko da na obalama podstiče rast bujnog šiblja i sitnog rastinja.

Sa jačom kišom bujične vode sa okolnih brda sliju se u ovaj potok i on postaje neukrotiva vodena masa koja nosi sve pred sobom, plavi i okolne kuće, bašte.

U minulih desetak godina, lokalne vlasti su se smenjivale, svaka je u svoje programe ubacivala i sanaciju ovog vodotoka, ali se na tome završavalo, uvek se nešto drugo nametalo kao preče. Gradska vlast pripremila je sve da u aprilu krene sanacija ovog vodotoka. Ovim zahvatom rešava se ujedno pitanje odbrane grada od poplava, ali i ekološki problem.

Naime, korito potoka je zapušteno, zamuljeno i obraslo šibljem, pa je vremenom postalo mesto gde građani bacaju smeće. Bilo je pokušaja čišćenja, ali se za kratko vreme sve to ponavljalo. Gradski većnik za ekologiju i zaštitu životne sredine Miloš Vasić nedavno je u okviru javne rasprave rekao da je resorno ministarstvo poljoprivrede za te namene obezbedilo tri miliona evra. Oni će i raspisati i tender za izvođača radova i ceo posao treba da se obavi u roku od dve godine.

U prvoj fazi radiće se na deonici potoka od AMŠ do ušća u Vršački kanal dužine od 2,6 kilometara. Ta deonica se nalazi u nižem delu grada i tu su najugroženija brojna domaćinstva prilikom izlivanja bujičnih voda. Projekat o tome je urađen još pre osam godina kojim je utvrđeno da se plitki potok ukroti betoniranjem korita.

Žitelji ove varoši uz obalu potoka su se i ranije branili koliko su znali i mogli, pa će projektom sanacije biti obuhvaćeno i 11 mostova starijih i preko jednog veka. Neće se rušiti, a njihovi temelji će se prilikom betoniranja korita ojačati. Neki od njih su oivičeni ogradom od ukrasnog kovanog gvožđa, pa će obala biti pristupačna za šetače, moći će da uživaju u njihovoj lepoti.

Najvažnije je da će opasnost od poplava iznenadnih bujičnih voda biti zauvek rešena. Osim ovoga i naselja na obodu Vršačkih planina su izložena naletima bujičnih voda sa planine čak i prilikom  jačih letnjih kiša, pa predstoji posao iskopa obodnih kanala...

Izvor: dnevnik.rs, R. Jovanović

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31