POTVRĐENO PISANJE EVRŠCA: Hemofarm vraća lokal, Grad ponovo vlasnik

POTVRĐENO PISANJE EVRŠCA: Hemofarm vraća lokal, Grad ponovo vlasnik

Autor :  novosti.rs, Jelena J. Baljak mar 13, 2018

Kako je ranije pisao prvi vršački informativni portal eVršac (u maju 2017. godine) jedno od pitanja koje je interesovalo  nadležne organe, ali i Vrščane, bilo je: Kako je Fondacija Hemofarm postala vlasnik nekretnina širom Grada, vrednih nekoliko desetina miliona eura? ali i pitanje: Kolika je šteta po Grad i budžet, s obzirom da je Fondacija zadnjih 20 godina poslovala, gazdovala nekada gradskim nekretninama?

Podsetimo, početkom 2016.  godine, Osnovni sud u Vršcu proglasio je apsolutno ništavim ugovore na osnovu kojih je Fondacija Hemofarm od Opštine Vršac posredno dobila više lokala na Trgu Svetog Teodora Vršačkog.

Ovi ugovori se odnose na lokale koji treba da budu vraćeni restitucijom.

Direkcija za imovinu Republike Srbije nedvosmisleno je potvrdila da Opština Vršac nije nikada tražila niti dobila saglasnost da otuđi lokale koji su predmet pomenutog ugovora, što je bio dovoljan indikator nadležnima da utvrde sve okolnosti.

Kako pišu današanje novosti.rs, porodica Petrović iz Vršca dokazala je na sudu da je Fondacija “Hemofarm” protivpravno bila upisana kao vlasnik lokala u zgradi na Trgu Svetog Teodora Vršačkog broj 4, koju traže da im se restitucijom vrati.

Na osnovu toga, lokal će biti vraćen u vlasništvo Grada, što automatski znači da će Petrovići, ukoliko Agencija za restituciju pozitivno odgovori na njihov zahtev iz 2012. godine, biti obeštećeni u naturi.

Mirjana Preradović Radosavljević, advokat ove ugledne lekarske familije, za “Novosti”, najpre objašnjava da su u ovaj sudski spor ušli upravo zbog toga što, prema zakonu o restituciji, oduzeta imovina može da se vrati samo ako je sada u javnoj svojini, dok se, ako je vlasnik privatnik, kao što je ovde bio slučaj, radi novčano obeštećenje. Zatim je pojasnila način na koji je još 1998. tada opština Vršac nezakonito prodala sporni lokal od 140 kvm.
 

dokument lokal HF V centar imovina 13318 2018 doc. dokaz 2018

- Lokalna samouprava je sa preduzećem “Komerc invest” potpisala ugovor o prenosu prava korišćenja poslovnog prostora u centru grada, uz određenu novčanu nadoknadu, iako nije imala saglasnost Direkcije za imovinu, koja im je po tadašnjem zakonu bila neophodna - ističe Mirjana Preradović Radosavljević. - Na osnovu tog ugovora, “Komerc invest”, koji je u međuvremenu promenio ime u “Univerzal servis”, 2004. je poklonio tu nepokretnost Fondaciji “Hemofarm”, koja se odmah uknjižila kao vlasnik.

Po privatnoj tužbi Petrovića, Osnovni sud u Vršcu je oba ova ugovora proglasio ništavnim, imajući u vidu i to da je predmet akta iz 1998. bio prenos prava korišćenja, a ne prava svojine. Fondacija se na tu presudu žalila, pa se stiglo i do Vrhovnog kasacionog suda, koji je 26. februara doneo konačnu presudu u korist Petrovića, a samim tim i Grada, na koju ne postoji pravo žalbe.

- S obzirom na to da Grad nije bio zainteresovan da prenese vlasništvo sa fondacije na sebe, to sam u ime svojih klijenata uradila ja, i uknjižba spornog lokala je već sprovedena - dodaje naša sagovornica.

Sada se čeka odgovor katastra, nakon čega će, sa potpuno “čistim” papirima, ovi Vrščani moći da traže svoju imovinu nazad. 

NASLEDNICI CENJENIH LEKARA

Jedna od najlepših zgrada u Vršcu oduzeta je Petrovićima 1959. Tačnije, nacionalizovani su zgrada i lokal u prizemlju, dok im je ostavljen stan na spratu. Restituciju su pokrenuli unuci vlasnika zgrade, ugledni estetski hirurg dr Vasa Petrović (85), koji živi u Nemačkoj, kao i njegov rođeni brat, poznati vršački urolog dr Svetislav Petrović, koji je lane preminuo. Među naslednicima je i Svetisavljevo dvoje dece.

"DŽEZVA" I "PLANIKA"

Sporni ugovor iz 1998. godine obuhvata i susedne lokale, u kojima se trenutno nalaze kafe “Džezva” i prodavnica obuće “Planika”, a koji su, takođe, u vlasništvu Fondacije “Hemofarm”. Na osnovu ove odluke Vrhovnog kasacionog suda, Grad i te poslovne objekte može da potražuje nazad.

 Izvor i Foto:K

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31