Upis na Pilotsku akademiju u Vršcu, ispunjenje dečačkih snova

Upis na Pilotsku akademiju u Vršcu, ispunjenje dečačkih snova

Autor :  mar 15, 2018

U pilotskoj akademiji SMATSA u Vršcu budući piloti polažu prijemne ispite, nadajući se da će ispuniti sve kriterijume kako bi već u aprilu mogli da započnu obuku. U ovom upisnom roku prijemne ispite polagalo je 10 kandidata, koji su prošli rigorozne zdravstvene preglede.

U Vršac su došli iz Amerike, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije – kako bi pokušali da ostvare mladalački san i zagospodare nebom. Budući piloti, uzbuđeni i pod tremom polagali su prijemne ispite iz matematike, fizike i engleskog jezika.

- Ranije sam bio na medicini u Temišvaru nekoliko meseci, video sam kako je – nije to bilo za mene i sada sam ovde, rekao je Denis Kornja iz Rumunije.
 

Nikola Popadić je došao iz Detroita. Kaže da je još kao dete želeo da postane pilot. Testovi iz matematike i engleskog su, ističe, bili laki.

- Ovo je nešto što želim ceo život. Nadam se da ću proći, nije bilo toliko teško, ističe Nikola Radovanović iz Paraćina.

Budući piloti u Vršcu se obučavaju još od 1954. godine, a vršačka avio-škola jedna je od najvećih i najiskusnijih centara za obuku pilota u Evropi. Više od 2.000 polaznika do sada je uspešno obučeno, a godišnje školu pohađa 135 polaznika.

Načelnik SMATSA pilotske akademije u Vršcu Mirko Vranić ukazuje da ima još slobodnih mesta, ali se nada da će i ona biti popunjena u septembarskom upisnom roku.

- Mi smo jedini u okruženju koji imaju integrisani kurs za obuku za komercijalnog pilota, mi to jedini radimo i on se završava u roku od 24 meseca, rekao je Vranić.

Najčešće se za obuku za budućeg pilota prijavljajuju mladići, ređe devojke po završetku srednje škole. Da za ispunjenje snova nikad nije kasno, pokazuje i najstariji polaznik koji ima 35 godina.

Izvor: RTS

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31