Inspekcija će kontrolisati poslodavce, majke imaju pravo da ne rade uveče

Inspekcija će kontrolisati poslodavce, majke imaju pravo da ne rade uveče

Autor :  paragraf.rs apr 23, 2018

Majka ima pravo da, do treće godine deteta, ne radi popodnevnu i treću smenu. Ima pravo da traži da radi od kuće, da radi povremene i privremene aktivnosti koje će poslodavcu odgovarati.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017) nije samo vezan za finansijsku podršku porodici već će dati neuporedivo veća ovlašćenja inspekcijama, rekla je ministarka bez portfelja u Vladi RS zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović.

- Zakon o radu je vrlo korektan i spada u vrlo moderne evropske tekstove kada ih analizirate. Međutim naše inspekcijske službe a i negde strah majki i roditelja da ne izgube poziciju koju imaju često ih vraća korak nazad u nameri da usklade rad i roditeljstvo. Potrebno je zaštiti trudnice, porodilje i majke od diskriminacije na poslu, jer to nije dozvoljeno, navodi Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima poslodavci će morati da se naviknu da koriste Zakon o radu koji kaže da majka ima pravo do treće godine, da ne radi popodnevnu i treću smenu.

Da ima pravo da traži da radi od kuće, da radi povremene i privremene aktivnosti koje će poslodavcu odgovarati.

- Sve to stoji u zakonu i tu normativu ne treba menjati. Treba navići inspekcije i poslodavce na to, i to je jedan od zadataka kabineta na čijem sam čelu u Vladi, navodi ona.

Izvor: paragraf.rsblic.rs, Foto: Ilustracija

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31