U Vršcu nastavljena obuka o komasaciji

U Vršcu nastavljena obuka o komasaciji

Autor :  jun 07, 2018

Grad Vršac je u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), nastavio je obuku o unapređenoj proceni zemljišta u postupku komasacije, sa akcentom na zaštitu životne sredine .

Obuka ima za cilj da pomogne državi i lokalnim samoupravama da efikasnije upravljaju poljoprivrednim zemljištem.

Obuci, koja je održana u Gradskoj kući, prisustvovali su i predstavnici NALED-a, savetodavnih službi Vojvodine, kao i predstavnici opština južnog Banata.

Obuku vodi Joahim Tomas, međunarodni ekspert za komasaciju i namenjena j  komisijama za komasaciju sa teritorije Banata. .

- Učesnicima radionice je omogućeno da ispune svoju specifičnu ulogu u projektu komasacije zemljišta, a posebno u  izradi i usvajanju PZJO-a. Oni su upoznati sa složenošću postupka planiranja kao takvom i senzibilitetom u vezi sa relevantnošću procene uticaja na životnu sredinu u okviru projekta komasacije zemljišta. Oni su osposobljeni da na vreme ispitaju relevantne informacije od izvršnih institucija i aktera i da sprovode proceduru što efikasnije. Oni prepoznaju moguće slabe tačke unutar procesa, istuču organizatori obuke.

 

Projekat finansira Evropska Unija, Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i Ministarstvo poljoprivrede.

Projekat realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u saradnji sa Upravom za poljoprivredno zemljište.

Kako je najavljeno, obuka će biti nastavljena i tokom sutrašnjeg dana, na terenu Vlajkovca, Uljme i Izbišta. 

Da podsetimo, komasacija predstavlja administrativni postupak, na osnovu Zakona o poljorivrednom zemljištu, u kom se uz odlučujuće uključivanje učesnika vrši grupisanje poljoprivrednog zemljišta. Isti zakon reguliše tok komasacije i služi pravnoj zaštiti učesnika.

Svrha grupisanja parcela je unapređenje proizvodnje i uslova rada u oblasti poljoprivrede i šumarstva, i trajno obezbeđenje prirodnih potencijala u kultivisanom predelu kao egzistencijalne osnove društva. Radi toga se komasaciono područje preoblikuje uzimajući u obzir postojeću strukturu predela.

Takođe, komasacija podrazumeva i uređenje putne i kanalske mreže.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31