Besplatno zdravstveno osiguranje za građane Srbije moguće je u 20 zemalja sveta

Besplatno zdravstveno osiguranje za građane Srbije moguće je u 20 zemalja sveta

Autor :  jun 19, 2018

Srbija ima potpisan sporazum sa 20 zemalja u kojima se može besplatno koristiti zdravstveno osiguranje, uz posedovanje dvojezične Potvrde o osiguranju. Procedura izdavanja Potvrde je besplatna, a izdavanje vrši nadležna filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ako nameravate da putujete na godišnji odmor u inostranstvo potrebno je da obezbedite zdravstveno osiguranje.

Taj se posao obavlja brzo u nekoj agenciji za osiguranje, dovoljno je da kod sebe imate pasoš i novac. Novac biste mogli da uštedite jer građanima Srbije posebno putno osiguranje za većinu evropskih zemalja ne treba.

Pred put u inostranstvo mnogi bespotrebno uplaćuju osiguranje za države sa kojima imamo sporazum. Tako u Crnu Goru, Hrvatsku, Bugarsku, Tursku, Italiju na more naši građani mogu i bez troškova za putno osiguranje, dok je za Grčku i Španiju ipak potrebno.

Bez dodatne polise, samo sa potvrdom o zdravstvenom osiguranju naši građani mogu da putuju u 20 zemalja s kojima Srbija ima potpisane sporazume o zdravstvenom osiguranju. Ipak, većina građana se, iz neznanja ili neobaveštenosti, okreće polisama privatnog osiguranja.

U određenim zemljama građanima Srbije dovoljna je potvrda Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Potreban je dvojezični obrazac, koji se izdaje na srpskom i engleskom jeziku.

- Potrebno je da se naši osiguranici jave svom izabranom lekaru, kada govorimo o punoletnim građanima. Da od njih dobiju potvrdu kojom se potvrđuje da nisu bolovali od težih akutnih ili hroničnih bolesti u poslednjih 12 meseci. Nakon toga, sa tom potvrdom odlaze u nadležnu filijalu tj. ispostavu RFZO, gde im lekarska komisija odobrava obrazac", kaže Nemanja Velikić, portparol RFZO, za RTS.

Za decu su potrebne potvrde izabranog pedijatra i stomatologa. Kada se obrazac preda u RFZO, na dobijanje potvrde se čeka od pet do 10 dana, a ukoliko su u pitanju hitni slučajevi, oni se rešavaju u roku od nekoliko sati.

Potvrda je potpuno besplatna za sve osiguranike RFZO, koji moraju da  imaju redovno uplaćene doprinose za zdravstveno osiguranje.

Iskustvo onih koji su ovo osiguranje koristili u Crnoj Gori pokazuje da je sa tom potvrdom neophodno otići u nadležni zavod, gde dobijete potvrdu koja zapravo predstavlja zdravstveni karton.

Besplatnim putnim osiguranjem u inostranstvu su obezbeđene hitne medicinske usluge, koje ukoliko nemate osiguranje mogu koštati i po nekoliko stotina evra. Uslugu je u prošloj godini iskoristilo oko 60.000 ljudi, a oko milion naših sugrađana u toku godine putuje u inostranstvo.

Spisak zemalja u kojima se može besplatno koristiti zdravstveno osiguranje, možete pronaći: OVDE

Uslove za dobijanje potvrde, i postupak za izdavanje potvrde, možete pronaći: OVDE

Izvor: paragraf.rs

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28