Obrazovanje je ključni korak u poboljašnju položaja romske manjine u Vršcu

Obrazovanje je ključni korak u poboljašnju položaja romske manjine u Vršcu

Autor :  jul 16, 2018

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović i članica Gradskog veća Tatjana Nikolić, imale su sastanak sa pokrajinskom poslanicom i zamenicom predsednika Nacionalnog Saveta Roma,  Jelenom Jovanović i  predsednicom Saveta za integraciju Roma u Vojvodini, Romskom koordinatorkom grada Pančeva, Pavom Novakov Čabilovski, na temu unapređenja položaja Roma.

Prema poslednjem popisu, u Vršcu i okolini živi oko 1.400 Roma.

Uz podršku državnih i lokalnih institucija, sve je više romskih porodica koje shvataju važnost obrazovanja i nastoje da im deca redovno pohađaju nastavu, kako bi se lakše zaposlili i živeli od svog rada, a ne od socijalne pomoći.

- Obrazovanje Roma i Romkinja je jedno od ključnih koraka u poboljašnju položaja romske manjine, jer se uključivanjem u obrazovni sistem povećavaju njihove šanse za zapošljvanje i kvalitetniji život.U Vršcu Romi imaju mogućnost da se obrazuju na maternjem jeziku, jer se u našem gradu nalazi jedina visokoškolska ustanova u Evropi koja romske đake za poziv vaspitača obrazuje na njihovom jeziku, istakla je gradonačelnica Dragana Mitrović.

Da podsetimo, Vršac je jedan od deset gradovau Srbiji,  koji je nedavno dobio sveobuhvatni paket podrške SKGO za izradu i unapređenje strateških, finansijskih i institucionalnih mehanizama za sprovođenje mera inkluzije Roma i Romkinja.

Sporazum o saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština - Savez gradova i opština Srbije (SKGO), po pitanju realizacije programa "Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma", u ime grada Vršca potpisala je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

- Cilj Programa je podrška procesu poboljšanja socio-ekonomskog položaja romske populacije u lokalnim zajednicama i sprovođenju prioritetnih strateških mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine. Mi ćemo kao  multietnička sredina od SKGO dobiti neophodnu tehničku pomoć u donošenju određenih dokumenata i planova i formiranju mobilnog tima za politiku inkluzije, kao i vozilo i računar za njegove potrebe, rekla je gradonačelnica Dragana Mitrović.

 

 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31