Vatrogasci spasili porodilju

Vatrogasci spasili porodilju

Autor :  dec 14, 2012

Dvadesetogodišnja Nada Šakinovski, koja stanuje u vršačkom romskom naselju Mali rit, u sredu popodne porodila se sama u kući i na svet donela zdravu bebu. Zbog snega, kola hitne pomoći nisu mogla da se probiju do ovog nehigijenskog naselja u blizini buvljaka, pa su majku u bolnicu dovezli vatrogasci.

 

 

- Muž nije bio kući. U pomoć su mi pritekle komšije i prebacile me kod njih. Tek tada je neko zvao hitnu pomoć. Na kraju sve se dobro završilo. Beba je dobro, zvaće se Anđela, kaže Nada Šakinovski, koja već ima dvogodišnjeg sina.

 

Do naselja Mali rit ne ide asfaltni put. Stanovnici u tom kraju nemaju struju i vodu. Životni uslovi su više nego teški. 

 

Drama u kojoj je na svet došla zdrava devojčica odigrala se u sredu popodne. Kola hitne pomoći stigla su do dela puta gde prestaje asfalt. Shvatili su da ne postoje nikakve šanse da se probiju do Malog rita, odakle je stigao poziv za pomoć. Zatražili su pomoć vatrogasaca i peške se uputili ka naselju.

 

- Kada smo stigli do kuće, zatekli smo nimalo jednostavnu situaciju. U hladnoj prostoriji bez struje ležala je beba umotana u ćebe. U drugoj, majka je ležala na podu. Pregledao sam bebu i video da je živa. Potom sam pregledao i majku, koja je, s obzirom na uslove, bila dosta dobro. Umotao sam bebu u još jedno ćebe i poneo je do vozila koje smo ostavili na putu, otprilike kilometar daleko. Negde na pola puta sreli smo vatrogasce. Dogovorili smo se da oni pokupe majku koja je ostala u kući. Kada sam tek rođenu bebu uneo u bolnicu, dobio sam aplauz od kolega, koji se sad šale sa mnom i ubeđuju me da ja moram biti kum detetu, kaže doktor Bojan Jovanović u čijim rukama je bio život tek rođene devojčice.

 

Nedugo posle bebe u porodilište je stigla i majka Nada, na zaprepašćenje svih - u vatrogasnom kamionu!

 

- Probili smo se kroz sneg i stigli do naselja. Kolega i ja smo vidno uplašenu ženu stavili u kamion. Odlučili smo da ne čekamo da porodilju preuzme hitna pomoć, nego da je vozimo pravo u bolnici. Kada smo stigli, ljudi su zbunjeno gledali kako pacijenta dovoze vatrogasci, seća se vatrogasacJožef Virag.

 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Maj 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31