"Plava ptica" u vršačkom pozorištu (VIDEO)
Odštampajte ovu stranicu

"Plava ptica" u vršačkom pozorištu (VIDEO)

Autor :  apr 24, 2017

Predstava za decu "Plava ptica" u adaptaciji i režiji Irfana Mensura, gostuje u vršačkom NP "Sterija" u sredu 26. aprila, sa početkom od 10 časova.

Početkom devedesetih godina Irfan Mensur i Aleksandar Sanja Ilić su na velikoj sceni JDP-a uz baletski ansambl Narodnog pozorišta postavili „Plavu pticu“ koja je u to vreme postala kultna predstava Beogradske publike. Ovog puta isti tandem, uz pomoć mladih glumaca je uradio predstavu za novu ciljnu grupu, a to su isključivo deca i mladi .

"Plava ptica" je predstava inspirisana po istoimenom romanu Morisa Meterlinka, belgijskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1911.god.

Jedne Božićne noći Borko i Bojana dobijaju u snu zadatak od Vile da pronađu Plavu pticu. Na tom putu naučiće da je važno verovati... pustiti da svetlost uđe u život i pronađemo sreću.
Priča o Borku i Bojani se bavi večitim pitanjima kao što su život, smrt, ljubav, odanost, prijateljstvo, humanost... Traženje Plave ptice je potraga za srećom i želja da se pomogne drugom. Decu želimo da naučimo da je sreća u traženju i da je ona uvek na tom našem putu, sreća nije u nalaženju već u stalnoj potrazi. Ona nas ne čeka na cilju nego na putu do cilja. Plava ptica je sreća koju svako treba da otkrije za sebe. Sreća je subjektivna i najčešće je tu- pred nama.

Kroz jednostavnu metaforu , PLAVO, učimo ih da PLAVO nosi u sebi životne suprotnosti - PLAVO je dan ali je PLAVA i noć. PLAVA je i nežnost. Poput nijansi boja, a i u životu nijanse nekada odlučuju o sreći. PLAVA je u prirodi prazna, čista i tečna - nebo, vazduh i voda , tako je PLAVA i najmanje materijalna, što znači da sreća nije u materijalnom.

Pogledajte najvni video predsteve "Plava ptica":

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"