UPOZORENJE: Nova opasna igrica "Momo" širi se društvenim mrežama

UPOZORENJE: Nova opasna igrica "Momo" širi se društvenim mrežama

Autor :  avg 15, 2018

Posle "Plavog kita", opasne igre zbog koje je nekoliko stotina dece u svetu izvršilo samoubistvo, a imala je "fanove" i u Srbiji, pojavila se nova igrica "Momo".

"Momo" se širi preko popularne aplikacije WhatsApp.

Posledica igranja te igre takođe može da bude i samoubistvo, ukazuju stručnjaci.

Naime, igirca počinje tako što se korisnici izazivaju da kontaktiraju s Momom, likom žene zastrašujućeg, uznemirujućeg izgleda, s veoma krupnim očima, za koju se smatra da je inspirisana horor lutkom japanskog umetnika Midorija Hajašija, koji, inače, nema nikakve veze s igricom.

 

Mediji prenose da nakon što deca kontaktiraju s Momom, zadaje im se serija ozbiljnih izazova, a ukoliko neki odbiju, sledi kazna, i na telefon počnu da im stižu preteće poruke i zastrašujuće fotografije.

Bizarna igrica prijavljena je u Argentini, Meksiku, SAD, Francuskoj, Nemačkoj, Latinskoj Americi, a počela je da se širi i po Evropi, pa nije isključeno da postane opasnost i za decu u Srbiji.

Sumnja se da je upravo ova igrica povezana sa samoubistvom dvanaestogodišnje devojčice iz Argentine.

Jasmina Andrić iz Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost upozorava roditelje da obrate pažnju šta im deca rade na Internetu.

U Latinskoj Americi i još nekim zemljama pojavila su se zvanična saopštenja policije u vezi s igricom 'Momo'. Neophodno je konstantno upozoravati mlade na takve opasnosti. Zastrašujuće je što te igrice igraju deca koja nemaju ni 15 godina, što toliko veruju internetu i što rade to što im je naređeno. Rizikuju i ugrožavaju svoj život", rekla je Andrić za "Kurir".

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da pametni telefoni i internet omogućavaju raznim bolesnim likovima da se iživljavaju na određeni način, najčešće kroz ovakve igrice.

Izvor: Tanjug, mondo.rs

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« April 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30