SPB "Dr Slavoljub Bakalović" 10. oktobra u Vršcu svečano otvara - Kuću za zaštićeno stanovanje

SPB "Dr Slavoljub Bakalović" 10. oktobra u Vršcu svečano otvara - Kuću za zaštićeno stanovanje

Autor :  okt 08, 2018

Specijlna bolnica za psihijatrijske bolesti "Dr Slavoljub Bakalović" u okviru "Nedelje mentalnog zdravlja 2018"., u sredu 10. oktobra organizuje  svečano otvaranje kuće za zaštićeno stanovanje.

Kuća za zaštićeno stanovanje u Vršcu izgrađena je kroz implementaciju projekta pod nazivom "Deinstitucionalizacija kroz zaštićeno stanovanje", i nalazi se u Margitskom naselju u Vršcu.

„Deinstitucionalizacija kroz zaštićeno stanovanje“ (Deinstitutionalization through protected housing) se realizuje u okviru grant šeme iz sredstava IPA 2013 (organ ugovaranja je Ministarstvo finansija Republike Srbije). Vrednost projekta je 215,699.24 evra, od čega je 90 odsto učešće EU odnosno IPA fonda. Projekat se realizuje tokom 24 meseca, do juna 2019. godine.

Glavni cilj projekta je uspostavljanje uslova za deinstitucionalizaciju pacijenata iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “dr Slavoljub Bakalović” Vršac, kao i unapređenje socijalne inkluzije osoba sa mentalnim poremećajima u Republici Srbiji.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "dr Slavoljub Bakalović" Vršac je 2015. godine uz finansijsku podršku Evropske Unije, osnovala Centar za mentalno zdravlje u Vršcu i do sada uspešno deinstitucionalizovala više od 30 pacijenata. Projekat "Deinstitucionalizacija kroz zaštićeno stanovanje" je nastavak plana ove institucije, kojim bi se kompletan proces deinstitucionalizacije završio izgradnjom i opremanjem kuće za zaštićeno stanovanje u skladu sa važećim standardima. Najmanje šest pacijenata SBPB "dr Slavoljub Bakalović" Vršac, nakon procene u Centru za mentalno zdravlje, biće otpušteno sa stacionarnog lečenja i postaće korisnici ove kuće.

Važan aspekt projekta je podizanje nivoa svesti stručne i opšte javnosti o specifičnim društvenim izazovima sa kojima se susreću osobe sa mentalnim teškoćama. Stoga je projektom predviđeno održavanje okruglih stolova, kao i edukativnog foruma kako bi šira javnost bila upoznata sa navedenom problematikom.

Posebna pažnja biće posvećena rehabilitaciji pacijenata kroz socio i radno okupacioni tretman korisnika, sa ciljem da se poboljša njihovo zdravlje i kvalitet života. Ovaj cilj će se postići obukama, radionicama za deinstitucionalizovane osobe u poljoprivrednoj i zanatskoj proizvodnji, čime će se unaprediti znanja, veštine i navike pacijenata do nivoa potrebnog za život u otvorenom okruženju. Postavljanje povrtarskih plastenika kao modela radne terapije, omogućiće da učestvuju u procesu „zelenog lečenja“ (green therapy) i da generišu prihode od prodaje poljoprivrednih i zanatskih proizvoda.

Na ovaj način, ljudi koji žive sa mentalnim bolestima dobiće priliku da budu ne samo pacijenti, već i pojedinci s složenim životima i potrebama. Učešće u društvu poboljšaće njihovo mentalno zdravlje, samoopredeljenje i opšte funkcionisanje. Na širem društvenom nivou doprineće smanjenju diskriminacije i stigmatizacije, što je od suštinskog značaja za postizanje i održavanje dobrog mentalnog zdravlja.

Projekat je podržan od strane delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a cilj je stvaranje osnove za transformaciju rezidencijalnih psihijatrijskih ustanova, jačanje kapaciteta na nacionalnom i lokalnom nivou kao i poboljšanje obima i kvaliteta usluga deinstitucionalizacije odnosno lečenja pacijenata van zdravstvenih ustanova.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« April 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30