Gradonačelnica Vršca ugostila šefa Delegacije EU u Srbiji, ambasadora Sema Fabricija

Gradonačelnica Vršca ugostila šefa Delegacije EU u Srbiji, ambasadora Sema Fabricija

Autor :  jan 29, 2019

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabrici posetio je Vršac.

Ambasador Fabrici svoju posetu Vršcu započeo je sastankom sa gradonačelnicom Draganom Mitrović, i njenim saradnicima.

Bila je ovo prilika da gradonačelnica Mitrović,  upozna ambasadora , sa gradom, privrednim resursima, mogućnostima za dalja ulaganja, kao i planovima za ekonomsko osnaživanje i poboljšanje socio-ekononske situacije. 

Nakon sastanka u Gradskoj kući, ambasador Fabrici i gradonačenica Mitrović, posetili su naselja Balata, Vojvoda Stepa i Mali rit, čiji su stanovnici obuhvaćeni programima Evropske unije i Grada Vršca usmerenim na integraciju i osnaživanje romske populacije. 

FBAev2019evvs2019jan

Da podsetimo, do sada je Evropske unija donirala Republici Srbiji  11,4 miliona evra za unapređenje položaja Roma,  za a plan je da za ove namene donira još 20 miliona.

- Lokalna samouprava je mnogo učinila tokom poslednje dve godine u cilju poboljšanja polozaja Roma u našem gradu. Sada smo imali smo priliku da se na licu mesta upoznamo sa problematikom stanovnika ovih naselja. Razgovarali sa smo o i obrazovanju, zapošljavanju i konstatovali da su najveći problemi uslovi stanovanja, što ćemo gledati da unapredimo u narednom periodu. Problem su i nerešeni imovinsko-pravni odnosi i priključenja na gradskou komunalnu mrežu.Mi smo prethodih godina uradili mnogo i na tom polju, pa je celo naselje Mali rit u procesu legalizacije, istakla je gradonačelnica Mitrović.

OBILAYAKFABRICIEVVSJANUAR2019

- Sa gradonačelicom sam danas razgovarao i o posebnim izazovima koje romska zajednica ima po pitanju stambenih problema i o  njihovom socijalnom uključivanju koje nije samo važno za Rome , već za celokupnu zajednicu, istakao Fabrici.

Ambasador Fabrici obišao je profesore i studente koji pohađaju nastavu na romskom jeziku na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače "Mihailo Palov".

Evropska unija je u poslednje dve godine dodelila više od 1000 stipendija, upravo za studente na romskom jeziku .

- Kada je reč o obrazovanju Srbija je ostvarila veliki napredak, a ove godine Srbija postaje partnerska zemlje u  Erasmus plus projektu. Taj projekat i ova škola su deo jednog pristupa koji je okrenut ka budućnostiati budućnost, istakao je ambasador Sem Fabrici. 

fabpalovjanuar2019evsere

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« April 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30