Novom premijerom Narodno pozorište "Sterija" proslavlja 74. rođendan

Novom premijerom Narodno pozorište "Sterija" proslavlja 74. rođendan

Autor :  feb 08, 2019

Narodno pozorište "Sterija" u  nedelju 10. februara 74. put proslavlja Dan pozorišta, odnosno 74 godine svog neprekidnog profesionalnog rada. Tim povodom, istog dana sa početkom od 20 časova na velikoj sceni premijerno će biti izvedena predstava (pozorišni film) "Naši".

Predstava- pozorišni film "Naši" po motivima drame "Priče iz Belog sveta" Miroljuba Nedovića, režirao je Irfan Mensur, a igraju: Marina Lazarević, Petar Mihailović, Monika Boldovina Bugle, Jonel Kuđija, Milan Zarić, Ivan Đorđević, Srđan Radivojević, Tamara Tamči Toskić, Neda Grubiša, Sonja Radosavljević, Dojna Petrović, Milovan Glumac, Marina Valerija Žurka, Nađa Bešina, Irfan Mensur, Dalibor Stojaković i Goran Marković.

Da podsetimo, pozorišni život u gradu Jovana Sterije Popovića traje više od dva veka. Prva pozorišna predstava odigrana je u Vršcu aprila 1773. godine. Prikazali su je umetnici iz Temišvara. Koliko je bio razvijen pozorišni život u Vršcu najbolje pokazuje činjenica da je posle samo dve decenije, 14. septembra 1793. godine, Mihajlo Krekić pripremio tri komedije, "O Irodu", “O bogatom čoveku (Gavanu)” i “O zlom ocu i rđavom sinu”. Ovaj događaj smatra se početkom pozorišnog života Srba.

Iste godine kada je u Novom Sadu osnovano Srpsko narodno pozorište (1861.), u Vršcu je formirano društvo za Srpsko narodno pozorište. Od samog osnivanja imalo je 170 članova i radilo je sve do ratne 1914. godine.

Posle Prvog svetskog rata, Umetničko odeljenje Ministarstva prosvete, na čijem se čelu nalazio književnik Branislav Nušić, zaključilo je 1920. da je neophodno da se u Banatu osnuje profesionalno pozorište. Izabran je Vršac.

Savet grada osnovao je Gradski pozorišni odbor, a na čelo tog odbora postavljen je gradonačelnik Ivan Kosirović. Pred samu novu 1921. godinu, na sednici Saveta doneta je odluka o osnivanju Pokrajinskog banatskog pozorišta "Sterija". Za prvog upravnika imenovan je Mihajlo Hadži Dimić, reditelj Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Pozorište "Sterija" zvanično je počelo sa radom već 22. januara 1921. godine.

Za vreme Drugog svetskog rata pozorište nije radilo, ali je već 2. januara 1945. godine doneta odluka o osnivanju Narodnog pozorišta "Sterija". Hroničari tog vremena zapisali su da veliku zaslugu za to imaju tadašnji predsednik Skupštine grada Mata Matejić, profesori Dimitrije Vučenov i Strahinja Kostić i pesnik Vasko Popa. Do prve premijere čekalo se svega mesec dana. “Kir Janju”, prvu predstavu u oslobođenom Vršcu, odigranu 10. februara, režirao je Vladimir Savić, a scenograf je bio slikar Svetislav Vuković.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« April 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30