U Vršcu počeo sa radom Centar za rane intervencije u psihozama

U Vršcu počeo sa radom Centar za rane intervencije u psihozama

Autor :  feb 22, 2019

U okviru Centra za mentalno zdravlje Vršac, počeo je sa radom i Centar za rane intervencije u psihozama.

Centar za rane intervencije radiće sredom prepodne, kada će stručni članovi tima biti na raspolaganju grašanima. Takođe, kako je najavljeno biće organizovane i edukacije u borbom protiv stigmatizacije, a sve u cilju očuvanja mentalnog zdravlja i pomoći sugrađanima.

Ciljevi Centra za rane intervencije su brojni:Ciljevi Centra za rane intervencije su brojni:

1.Da se vrši edukacija i planira i sprovodi stalna anti-stigma kampanja direktno u kontaktu sa mladima u školama i preko sredstava javnog informisanja uz promovisanje mentalnog zdravlja
2.Da se se usmerava na EI-centar i sprovode preventivni programi
3.Da se kroz psihoterapijske intervencije i rad, individualni i sa porodicom, prepoznaju prodromi -postoje operativni  kriterijumi za procenu rizika koji se koriste kao metod  za što preciznijiu procenu da li se osoba nalazi u prepsihotičnoj fazi ili fazi ulaska u prvu epizodu
4. Da se reaguje na potrebe osoba u početnoj fazi pojave psihotičnih simptoma
5. Da se omogući prijem i neophodna dijagnostička obrada
6. Da se pruži najbolji dostupni način lečenja
7.Da se prati osoba nakon lečenja i kasnije u fazi oporavka

Nakon dugogodišnjih istraživanja, shizofreni i srodni psihotični poremećaji i dalje spadaju među najteže poremećaje u medicini.

Psihijatrijske bolesti nastaju tokom dužeg vremenskog perioda, a do ispoljavanja celokupne kliničke slike često prođe i više godina. Najčešće se upravo u periodu postepenog razvoja simptomatologije, osoba, ali i oni koji je okružuju, nadaju spontanom oporavku, osećajući nelagodnost pri pomisli na kontakt sa službama zaštite mentalnog zdravlja-stigmatizacija, i čekajući, bez ikakvih informacija o ranim simptomima i značaju ranog lečenja zbog neobaveštenosti.

Međutim, podaci savremnih studija pokazuju da su upravo rane faze bolesti, ili još ranije faze prodroma (što bi začilo ispod praga za postavljanje dijagnoze, ali sa pojačanim intenzitetom patoloških procesa na različitim nivoima organizacije CNS-a), najpovoljniji  vremenski okvir da se modifikuje tok bolesti, spreči hronificiranost, komorbiditet i komplikacije, što sve doprinosi značajno boljoj prognozi.

 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« April 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30