Narodni heroj Žarko Zrenjanin sahranjen je u centru Vršca

Narodni heroj Žarko Zrenjanin sahranjen je u centru Vršca

Autor :  nov 05, 2015

Narodni heroj Žarko Zrenjanin Uča, 1945. godine, sahranjen je u centru Vršca, u Ruskom parku, gde mu je i podignut spomenik.

Spomenik Žarku Zrenjaninu Uči zauzima centralno mesto u Ruskom parku, i okrenut je prema Vršačkom bregu. Na tom mestu je, do sahrane narodnog heroja, bilo nekoliko tela Crvenoarmejaca, poginulih u borbama za oslobođenje Vršca, sve dok na Pravoslavnom groblju nije podignuta Spomen kosturnica za sve sovjetske vojnike, izginule u operacijama za oslobađenje Vršca.

Zemni ostaci narodnog heroja Žarka Zrenjanina prebačeni su iz Zrenjanina u Vršac 1945. godine, što je pozdravio špalir Vrščana. O ovom događaju svedoči foto dokumentacija porodica Matanov i Đorđević.

Na objavljenim fotografijama se vide i detalji sa prenosa iz Zrenjanina u Vršac zemnih ostataka narodnog heroja. Druga po redu sahrana, ova u Vršcu, je obavljena uz sve vojne počasti, a kovčeg na lafajetu, vukla je konjska zaprega.

Zrenjanin 2

Vrščani su masovno pozdravili preseljenje narodnog heroja (za narodnog heroja proglašen 5. decembra 1944. godine), koji je rođen u Izbištu, 1902. godine, a poginuo u jednoj kući u Pavlišu, takođe, blizu Vršca, četrdeset godina kasnije.

Ovo je, pre par godina, potvrdila porodica Žarka Zrenjanina, kada se zagovaralo da se spomenicima Žarka Zrenjanina i Jovana Sterije Popovića (u Gradskom parku) zamene mesta.

- Posle mnogih napisa u lokalnoj štampi i neposrednih saznanja o namerama lokalne samouprave, da u okviru uređenja spomeničkog dela Ruskog parka u Vršcu, izmesti spomenik Žarka Zrenjanina, dužni smo da kažemo da nije reč samo o spomeniku, već i o Žarkovom grobu i njegovim posmrtnim ostacima, koji su tu sahranjeni 1945. godine, uz sve vojne počasti, i masovno prisustvo građana Vršca, roditelja i rodbine. Žarkove kosti su ispod spomenika, potvrdila je porodica Žarka Zrenjanina pismom "Politici" pre par godina.

Zrenjanin 1

Novinar "Politike" Jovica Danilović, istražujući ove navode, razgovarao je sa mnogim akterima i svedocima prenosa zemnih ostataka Žarka Zrenjanina.

- Mnogi od njih više nisu među nama. Tada su mi potvrdili autentičnost svih detalja. Zapatio sam jednu rečenicu, koju je više njih ponovilo: " Dok su ga na lafajetu prenosili od Železničke stanice do centra - vladao je muk", kaže Danilović za evrsac.rs.

Nekome za podsećanje, a nekome na znanje: Žarko Zrenjanin, prosvetitelj i antifašista, stradao je 27. oktobra 1942. godine, zajedno sa Strahinjom Stefanovićem, u Pavlišu, opkoljenom od pripadnika SS trupa i Špilerovih policajaca.

- Njihova izrešetana tela, prebačena su u Zrenjanin, po naredbi nemačkih okupacionih vlasti, gde su tri dana bila javno izložena kao opomena, svedoči porodica heroja u pismu i naglašava da je otac Živa pronašao sinovljeve kosti, zahvaljujući svedocima koji su tela sahranili, umesto da ih, po naredbi, bace u živi kreč.

Porodica je još tada istakla da nije saglasna da se spomenik i zemni ostaci njihovog rođaka, Žarka, ekshumiraju i izmeste.

Izmeštanju Žarkovog spomenika suprotstavlja se i Opštinski odbor SUBNOR, uz tvrdnju da je sa projektantima pre rekonstruisanja Ruskog parka, dogovoreno "da se Žarko ne dira i ne proteruje".

Počast i iz vazduha

- Diglo se sunce, visoko iznad Vršačkog brega, kada su pred vršačkom Železničkom stanicom, rođaci i najbliži Žarkovi drugovi, primili kovčeg i stavili ga na lafet (gvozdeno postolje na kome leži top) slavom ovenčanog topa. Avioni kruže nad gradom, zapisali su Anđa Milićević i Ljubomir Milin, u monografiji "Žarko Zrenjanin" ("Rad", Beograd, 1965. godina), kao i da se "od Žarka oprostio njegov drug sa robije i iz narodnooslobodilačkog rata, Jovan Veselinov".

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« April 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30